請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 9218|回復: 6

有問題想請教各位珊瑚高手     [複製鏈接]

小弟想由FOT轉做RT 宜而家300L水行底缸 只有8條魚仔 諗住加3/4舊珊瑚增加下色彩
NO3 平均係10 用緊生物環同薄沙底
請問係咪因爲有沙底 所以NO3 唔高?
如果落珊瑚會唔會有問題?
另外可唔可以加d沙/生物石係底缸到做分解NO3
PO4 同KH 睇完都唔係幾明 thanks 各位!

首先你個魚缸有冇落過藥?如果落過藥都唔使點諗加珊瑚!

要加水冷

hmk 發表於 2018-10-8 02:10
首先你個魚缸有冇落過藥?如果落過藥都唔使點諗加珊瑚!

冇啊 本身落係Q缸

養珊瑚難過養魚,水質要求更高,落過銅藥、缸身太高都唔適宜
砌石唔算難,keep住珊瑚唔死都要有要求
你問問自己鐘意養魚定珊瑚先,養珊瑚的話,魚都不能太多…

老千王 發表於 2018-10-8 06:56
要加水冷

有 但冇用到 得魚
想問邊d岩新手? 火柴?

thomaschan2014 發表於 2018-10-8 12:21
養珊瑚難過養魚,水質要求更高,落過銅藥、缸身太高都唔適宜
砌石唔算難,keep住珊瑚唔死都要有要求
你問 ...

因為而家得8條魚 如果條件允許我想上下養埋珊瑚同埋唔再加魚
本身都冇呢個諗法 但眼見No2 同 no3 都穩定左所以有d心郁郁 加上有部水冷係到