請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 6397|回復: 4

醫生蝦原來真係會醫白點病 [複製鏈接]

是咁的,上星期買咗一條三點白放落珊瑚缸,兩日之後發現佢出咗兩粒白點。據以往經驗,無論用乜嘢藥點醫條魚,都係九死一生,於是決定先觀察多一日,再決定點做。

第二日朝早起身嚇一跳,條魚已生咗十幾粒,蔓延好快,於是我決定撈佢出嚟,打算到海邊放生,希望佢咁樣存活機會高啲。點知條三點白依然好精神,游得好快,捉佢唔到,為免搞亂珊瑚,只好放棄。

我個缸有一大一細兩隻醫生蝦,條三點白一路跟住隻大既,隻蝦亦不斷喺佢身上整嚟整去,到咗夜晚,啲白點好似小咗,但因為網上好多人都話醫生蝦唔食白點蟲,所以我以為只係錯覺。

再夜啲,隻大既醫生蝦似乎覺得煩了,盡管條魚不斷壓落佢度,佢都唔郁唔做任何嘢,呢個時候,條魚又游去跟住隻細蝦求醫,細蝦都好勤力咁喺條魚身上好似大力掹嘢出嚟。我都唔期望有神跡,只想等條魚再嚴重啲,冇晒力氣時捉佢出嚟,以免惹到其他魚,

點知第二日起身,真係喜出望外,只剩一粒白點,條魚繼續纏住醫生蝦,無幾耐連嗰粒都冇埋,條魚好生猛,好番後亦冇再纏住啲蝦

我冇落過任何藥、冇做任何嘢,啲白點蠱亦冇可能咁快成熟脫落,唯一可解釋既,就係醫生蝦幫佢捉咗啲蟲。當然,如果唔係條魚咁竭而不捨、死纏難打去求醫,隻醫生蝦可能只會敷衍兩下,唔會幫佢捉晒啲蟲

Me too.  Good!!
I feeding 3 doctor shrimp in tank.

我D醫生蝦會等條魚生白點死左後, 食佢條屍...

論壇元老

yurilau 發表於 2018-11-24 18:13
我D醫生蝦會等條魚生白點死左後, 食佢條屍...

我果隻都是

最佳新人 論壇元老