海水領域 SeaFishZone

查看: 3907|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

RE: 混養一問 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
眼見甘多位高手RT缸內養唔少魚,而且有D魚重要唔平,想請教下你地係點樣養先令到佢地避開白點問題呢????O係我認知既世界入面,RT缸一定會有白點,就算清缸養個零2個月再加魚,都係好大機會會有. 就算用Q缸, Q完之後再放落去亦未必避得,甘有咩方法可以加強呢? 請指教

沙發
我用白點克星!用哂一樽之後真係冇再出過

論壇元老

板凳
Ching有冇相睇下呀?可否講多點資料作參考一下,例如係中途加魚後有白點?還是一新開缸?....

地板

記得好似o係PH 8.4網站曾經讀過一個台灣魚友分析,白點喺自然珊瑚礁中根本無可能大規模爆發,原因唔單只係水好魚壯,更重要係魚口密度,自然岩礁就算再多魚,都唔會好以人工FOT咁幾尺範圍迫埋十幾廿條魚……

我地成日話魚街集中營,其實幾多魚友個缸唔係集中營咁款呢?重有啲魚友以高密度飼養為榮……

我相信RT之所以可以與白點共存,唔係因為用咗咩藥水,而係因為RT缸o既養魚密度比較貼近自然,更加注重水質同加魚法則o既原故。

論壇元老

小魚毛 發表於 2018-10-14 23:03
記得好似o係PH 8.4網站曾經讀過一個台灣魚友分析,白點喺自然珊瑚礁中根本無可能大規模爆發,原因唔單 ...

謝分享