海水領域 SeaFishZone

查看: 4815|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

FOT 想加珊瑚唔知得唔得 [複製鏈接]

樓主
小弟個開左缸一年, 28吋清缸連沙缸, 養左唔多魚, 兩青魔, 三藍魔, 一番茄, 一雷達, 一巴士, 一狐狸, 一藍圈, 一年換左兩次水, NO3 唔高唔底(橙色), 有TECO TR20 水冷, 控制到28度, 用緊個魚街200 蚊既SKIMMER. 想問問可唔可以養珊瑚? 有無D 簡簡單單唔駛點理又噤既入門珊瑚介紹一下?

沙發

板凳
燈既要求會高好多

地板
一年換兩次水原來是高手相信難道

fs11 發表於 2018-10-13 20:43
一年換兩次水原來是高手相信難道

我魚唔多, 環多, 每日都落NO2, NO3 藥水. 唔似有問題, 棉就有換, 唔係高手黎. 所以唔知我咁再養下D 珊瑚得唔得

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

一年換兩次水?
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

真係死得,一年先二次水

manhoyip 發表於 2018-10-13 23:34
我魚唔多, 環多, 每日都落NO2, NO3 藥水. 唔似有問題, 棉就有換, 唔係高手黎. 所以唔知我咁再養下D 珊瑚得唔 ...

落咁no 2 no3小心搞死珊瑚

manhoyip 發表於 2018-10-13 19:43
有片既
https://www.youtube.com/watch?v=CVySbUQffB8

支燈唔掂,買支kessil a80都夠玩珊瑚,(再貴去到3千幾一支

基本上你成缸都係藥水 唔係鹽水

你K〇你條藍圈先啦,否則多多錢都唔夠你🌹

樓主唔好自已呃自已,以你目前投放入個缸o既器材同心力,睇怕除咗鬼爪之外,無咩珊瑚可以喺你個缸生存到。

最最最基本,NO3問題,靠加藥水都無用,橙色都有深淺,可以由5到80都係橙,唔該對清楚個色版先。不過唔好話你半至年換一次水,就算新鮮水喉水o既NO3都有10,除非你可以將NO3降到去黃色(5-0),否則大多數o既珊瑚都唔洗諗。真係想玩就先諗o下點搞好水質先,唔好亂買珊瑚翻呢亂試。