請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: 新叮一號

新手買魚缸,求意見 [複製鏈接]

crazyguy10 發表於 2018-11-1 17:45
師兄成缸惡爺XD 以後加魚就慘啦

四條黃尾藍魔同三點白係開缸魚。蕃茄火箭吊係同事送既。
係得條藍吊係買既,NO2爆紅,但都差唔多個幾兩個月冇死魚

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

新叮一號 發表於 2018-10-17 12:02
係咪有效?400L水一塊磚,仲平過買MA

路過:
好環用Sera啦,
Mx算把啦

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

神專……算啦

小弟新手用唔起甘貴既環同神磚。
我只用10Lma環加10L超平環

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

隨便你

新叮一號 發表於 2018-11-1 18:39
係得條藍吊係買既,NO2爆紅,但都差唔多個幾兩個 ...

恭喜∼不過如果NO2持續爆紅又唔死魚又有d奇怪∼隻tester可能有問題。
不過都係趁個缸少野易捉, 賣左d番茄/三點白/火箭吊啦 ∼如果唔係到時你想加下d小丑啊黃吊啊都唔得。。。同類大機會會打到死。。。

如果價錢唔貴都唔錯喎,玻璃又夠厚,請問運費貴唔貴呀?

crazyguy10 發表於 2018-11-2 10:06
恭喜∼不過如果NO2持續爆紅又唔死魚又有d奇怪∼隻tester可能有問題。
不過都係趁個缸少野易 ...

我都覺奇怪,No2係紅到紫。我買兩個牌子NO2測試劑都係一樣結果。

藍吊差唔多一個月,身有白點,落過銅藥,
白點反反覆覆,好反又生,生完又好反甘。
其他魚差唔多兩個月。

肥仔Tim 發表於 2018-11-2 19:01
如果價錢唔貴都唔錯喎,玻璃又夠厚,請問運費貴唔貴呀?

玻璃10mm,水晶玻璃。運費超平,150蚊葵涌自提

新叮一號 發表於 2018-11-1 18:39
係得條藍吊係買既,NO2爆紅,但都差唔多個幾兩個 ...

你開左個幾月 但10月又問我地買唔買呢個缸好!

Edchan886 發表於 2018-11-3 06:59
你開左個幾月 但10月又問我地買唔買呢個缸好!

呢個缸用左十日左右。D魚係舊缸個幾月,我係將舊缸D水同環即日搬過新缸。
舊缸一直NO2爆紅,而家滴流缸,一樣爆紅。

你用舊水當然爆紅啦 都未行完個n cycle

Edchan886 發表於 2018-11-5 17:47

甘應該要用新手?

Edchan886 發表於 2018-11-5 17:47

甘應該要用新水再開?

crazyguy10 發表於 2018-11-1 17:45
師兄成缸惡爺XD 以後加魚就慘啦

黃尾藍魔
三點白
惡到爆

新叮一號 發表於 2018-11-1 22:27
小弟新手用唔起甘貴既環同神磚。
我只用10Lma環加10L超平環

買ph珠 1L都係$130

新叮一號 發表於 2018-11-5 17:59
甘應該要用新水再開?

測過no2未?

kwan88a 發表於 2018-11-9 06:31
測過no2未?

早兩日都係爆紅,今日冇測

kwan88a 發表於 2018-11-9 06:31
測過no2未?

岩岩測左,紅到甘。其實爆紅已經接近兩個月(新缸計今日第17日)