請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3973|回復: 15

有幾個新手問題想問下 [複製鏈接]

諗住係某寶訂個24吋滴漏缸玩RT缸
用邊款化氮性價比最高(即唔好太天價,但又好用)
邊支珊瑚燈用好?同上,唔太貴又好用
水草RGB燈同海水缸燈有咩分別?
如果想鋪沙底,養水後落沙,定一開始落沙(因為怕養水時爆藻,d沙痴哂d藻)
珊瑚糧有無好介紹?腦,炮仗花,呢d要餵乜?
水係咪一定要RO水?水喉水除氯得唔得?(珊瑚的話)

用邊款化氮性價比最高(即唔好太天價,但又好用)Bm
邊支珊瑚燈用好?同上,唔太貴又好用..maxspect .Zelight
水草RGB燈同海水缸燈有咩分別?..色溫唔同,珊瑚需要
如果想鋪沙底,養水後落沙,定一開始落沙(因為怕養水時爆藻,d沙痴哂d藻)…唔駛怕,早落遲落都係會爆苔爆藻,你問得這個即係新手,新手初玩清缸最好控制
珊瑚糧有無好介紹?腦,炮仗花,呢d要餵乜?…購入之前做好功課先,強光、暗光,要照、要餵,問清楚先買。
水係咪一定要RO水?水喉水除氯得唔得?(珊瑚的話)
唔一定,我用水喉水隔夜除氯氣就算,唔想攪咁多RODI

thomaschan2014 發表於 2018-10-25 21:39
邊支珊瑚燈用好?同 ...

請問上水泵係咪以個缸既容量10倍? 化氮都係?

thomaschan2014 發表於 2018-10-25 21:39
邊支珊瑚燈用好?同 ...

想問Maxspect用邊隻model好? BM蛋分都係, 2呎缸用咩model? 60X50X50

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

化氮可以考慮Deltec 1455
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

Maxspect M60Led燈
化氮擺得落的話,Nac 5、6、7都可以
Curve 系列就麻麻地

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

新海 發表於 2018-10-25 23:10
請問上水泵係咪以個缸既容量10倍? 化氮都係?

係20倍

24吋滴漏缸 大約125L水,上水泵用4000L/H 已經好足夠
暫時停賽

唔記得計埋沙缸大約75L水,用5000L/H 上水泵會好些少
暫時停賽

calvinfff 發表於 2018-10-26 21:23
唔記得計埋沙缸大約75L水,用5000L/H 上水泵會好些少

Ching, 如果個缸加埋大約300L, 姐係要6000L既上水泵? 化氮應該跟個缸容量去買? 定係10倍?

thomaschan2014 發表於 2018-10-26 10:26
Maxspect M60Led燈
化氮擺得落的話,Nac 5、6、7都可以
Curve 系列就麻麻地

反而Cruve系列唔掂? 借問聲, 約300L 用NAC 7定9?

新海 發表於 2018-10-26 22:37
Ching, 如果個缸加埋大約300L, 姐係要6000L既上水泵? 化氮應該跟個缸容量去買? 定係10倍?

上水泵要配合你缸出水口的數目,如果3個出水口就可以用6000L/H,如果買個可變速上水泵,咁就隨心所欲

大多數器材濾材(例如化氮、氣泵、暖管、水冷) 都唔慳得,有大買大就最穩陣

不過你細缸,可以揀的化氮應該唔多,BM平少少不過打D泡唔幼細,BM NAC9 你應該放唔到 NAC7 應該可以,Aquabee Cove i130 或者啱你,最大好處係慳位

暫時停賽

原本個缸唔包上水泵, 邊隻上水泵好用?

calvinfff 發表於 2018-10-26 23:33
上水泵要配合你缸出水口的數目,如果3個出水口就可以用6000L/H,如果買個可變速上水泵,咁就隨心所欲

...

多謝Ching指點, 再搭單一問, 如果玩軟野, Led燈黎講係咪1W對1L水?

新海 發表於 2018-10-26 22:39
反而Cruve系列唔掂? 借問聲, 約300L 用NAC 7定9?

300L用Nac7同9都可以
,問題係你有無咁大空間放置

新海 發表於 2018-10-27 00:03
多謝Ching指點, 再搭單一問, 如果玩軟野, Led燈黎講係咪1W對1L水?

參考黎姐,唔好入腦唔識轉彎先得架,缸身高度已經直接有影響啦

thomaschan2014 發表於 2018-10-27 23:25
參考黎姐,唔好入腦唔識轉彎先得架,缸身高度已經直接有影響啦

明解