海水領域 SeaFishZone

查看: 4044|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

有幾個新手問題想問下 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
新海 發表於 2018-10-25 23:10
請問上水泵係咪以個缸既容量10倍? 化氮都係?

係20倍

24吋滴漏缸 大約125L水,上水泵用4000L/H 已經好足夠
暫時停賽

沙發
唔記得計埋沙缸大約75L水,用5000L/H 上水泵會好些少
暫時停賽

板凳
新海 發表於 2018-10-26 22:37
Ching, 如果個缸加埋大約300L, 姐係要6000L既上水泵? 化氮應該跟個缸容量去買? 定係10倍?

上水泵要配合你缸出水口的數目,如果3個出水口就可以用6000L/H,如果買個可變速上水泵,咁就隨心所欲

大多數器材濾材(例如化氮、氣泵、暖管、水冷) 都唔慳得,有大買大就最穩陣

不過你細缸,可以揀的化氮應該唔多,BM平少少不過打D泡唔幼細,BM NAC9 你應該放唔到 NAC7 應該可以,Aquabee Cove i130 或者啱你,最大好處係慳位

暫時停賽