海水領域 SeaFishZone

查看: 3074|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

你好各位師兄, 新手想開個12吋珊瑚缸玩下 [複製鏈接]

樓主
請問12吋 背滴漏缸, 要用幾多磅生物石,同埋用 要咩設備 ,我係魚街見到有紫色既 生物石, 紫色生物石同平時嗰隻有咩分別? 有邊種珊瑚較為養啲㗎, 麻煩曬各位師兄 解答 唔該

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
紫色應該係人造石,養珊瑚要水冷
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

板凳
唔該師兄可否教下小弟,真心想學養珊瑚唔該

地板
要買個化氮啦,玩珊瑚要買好多支珊瑚專用藥水

kwan88a 發表於 2018-11-18 21:04
要買個化氮啦,玩珊瑚要買好多支珊瑚專用藥水

請問師兄要買邊款牌子?

珊瑚係對環境轉變極之敏感o既生物,亦都可以話佢地對人工環境o既要求極高,達唔到相關o既水質要求,根本生存唔到,即使只係少少o既差別轉變,亦會快速死亡。所以無關魚缸大小,基本設備缺一不可,唔會有細細地、少少地、平平地咁玩o下呢回事。

決定下海前請諗清諗楚,幾千至上萬蚊開一個缸,12寸缸之外仲要更多更多地方放水冷等等一大抽器材,每星期抽時間驗水換水,要理解魚缸、器材運作原理、不同生物o既飼養技巧,呢啲都絶對花錢、心機同時間,就算你真有耐性條件去同佢玩,都仲要同家人商量好撥地、濕氣、嘈音等等問題,否則你珊瑚未養得成,已經畀屋企人迫返你上岸。

1)12吋背滴漏缸, 要用幾多磅生物石?
1加侖2磅石,12寸方缸約莫30升,即大概8加侖,對翻16磅石就夠。不過12寸方缸地方有限,小心啲石太大,落足16磅可能會有阻水問題。
2)紫色生物石同平時嗰隻有咩分別?
除咗版主講o既人造石,亦都可以指生咗紫苔o既生物石。除咗美觀同代表原生水域水質較佳外,個人唔覺紫苔生物石有唔同,特別就發揮水質控制o既效果而言,兩者根本無分別。
3) 要咩設備?
呢個問題就大咯,絕對唔只你眼見o既化氮、生物石咁簡單,後續。
4)邊種珊瑚較為易養?
的確有啲珊瑚較為粗生,但一樣要求有齊所有設備,差別只係在於器材級數上。入門可考慮LPS (軟珊瑚),當中菇、扣、草皮之類都算係比較易養o既品種。

小魚毛 發表於 2018-11-19 18:06
珊瑚係對環境轉變極之敏感o既生物,亦都可以話佢地對人工環境o既要求極高,達唔到相關o既水質要求,根本生存 ...

多謝師兄麻煩你唔該