海水領域 SeaFishZone

查看: 16895|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

廉價的菲律賓醫生也可以養活超過兩年的 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
我前日都買左條,希望佢好似Ching條魚甘長命百歲啦

論壇元老

沙發
peterleung 發表於 2012-11-4 00:17
兩年來長大了一點點,還只是約三吋多,比起野生的生命週期四年和最長五吋多,身材不太理想,僅算及格而已色水好鮮艷ar

論壇元老

板凳
peterleung 發表於 2012-11-4 01:05
多謝!

Nice!!!!! Ching, 想請教下佢係咪好鐘意喱係D筒度,間5時先出黎游ar?另外如果D色好淺既話係咪代表健康狀況5好ar?tks

論壇元老

地板
peterleung 發表於 2012-11-4 06:48
醫生魚是一隻非常活躍的小魚,整天游個不停,人們除喜歡牠能為魚兒做清潔外,其實一條養定了的醫生,更喜歡吃 ...

Ching, 多謝分享。E加我條E生除左今朝見到一面後,全日消失左,5知損左係邊,情況令人有點見擔心

論壇元老

sheep14 發表於 2012-11-4 18:34
我都入咗兩條~~  已經三星期了~ 希望可以KEEP落去~~

希望la, ching. 大家一起努力啦

論壇元老

skyhi 發表於 2012-11-4 20:34
我星期四都入咗條, 係黃尾醫生, 其實想養好耐, 小弟魚缸以仙魚為主, 有條醫生幫佢地清潔下, 我諗佢地 ...

論壇元老

peterleung 發表於 2012-11-4 22:00
醫生魚也會為小魚如金背狐做清潔的,但大多數服務對象,以大魚為主.黃尾醫生體色較艷麗,希望師兄可以養得好 ...

我好記得ocean細介個老闆講20蚊既醫生魚係養唔到ka,買條240蚊既xx醫生魚啦,甘就養到呀!!!!!!
經過e個post後,xxxxxxxxxxx以後都唔會入去買1條魚......

論壇元老

我係wingk960 發表於 2012-11-4 23:36
咁聽講話好似有某產地係易養D喎.但又不至於咁貴喎.

anyway,小弟都係覺得個老細都係點我多,或唔夠老實.反而問口個4眼叔叔就好nice,好好人,問完佢野唔幫襯永遠唔blackface,所以有部份藥水/補品俾而佢幫襯佢買,但魚就........

論壇元老

peterleung 發表於 2012-11-5 00:01
幾乎大部份產地的醫生魚都養過,東非、馬爾代夫、印尼及菲律賓,價錢大至與以上順序,大概是因為運費及捉魚的方 ...

今日抽起d石捉條惡魚時先見反佢,但好快又捐入做流d膠suck入面,都唔知佢想點
between,見佢頭尖位發黑,係咪正常ka, tks!

論壇元老

唉,今早宣佈陣亡,唯有繼續努力啦

論壇元老

peterleung 發表於 2012-11-5 23:14
加油!

唉,新買返黎送不多過了3個星期,今晚剛回家佢又離歲而去了