海水領域 SeaFishZone

查看: 2844|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

自動餵糧有冇介紹? [複製鏈接]

樓主
小弟外出兩星期 無人在家

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
補水緊要過餵糧喎!
唔餵兩星期D魚未必有事,但個缸唔補水兩星期可能會干水燒泵喎!
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

板凳
仲有,兩星期日日照餵魚(用自動餵糧機),但唔換棉,唔換水可能會壞水喎!
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

地板
兩星期無人係屋企, 啲魚真係有啲危

最好搵個親友, 上門加上水, 等啲魚見到有人餵下, 會安心啲
法仙, 太后, 黃尾灰, 阿拉伯, 藍圈(登基ing), 藍仙,一幢, 耳班,金毛巾,火焰, 半月, 藍吊, 金眼吊, 背心小丑2, 公子小丑2, 金背狐, 醫生, 燈尾魔, 青魔, 黃尾藍魔

我試過 走咗去歐洲旅行兩星期,只喺安裝咗自動喂糧機,配合埋 時間制開關上水泵,返到嚟啲魚無事呀,水就乾咗啲,所以第一時間換水,換綿。(我喺 48 吋滴漏 FOT)
(不過我飛之前嗰晚都先加咗好多水)

我都諗住餵糧時停泵 同埋睇下有冇隔日/兩日餵嘅機
至於水方面我已經準備5L水自動加(只是將水樽放滿水倒下)水位低於樽囗就自動加水 當然出門前入充水先啦

日日喂都冇問題嘅,只不過 set 份量少啲就掂啦!!