海水領域 SeaFishZone

查看: 4326|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

停左差唔多兩年~現再戰缸湖 [複製鏈接]

樓主
已重新開缸兩個月~但因為我係一個完全忍唔到手的魚友,
所以大部份魚都係開缸第四日加入 ,現已經差唔多兩個月啦

好好彩只得兩條青麼魚跳缸傷亡

但現有一問題令到小弟有D頭痛,就係條大帝咩都食 日食夜食 超級大食
但都係十分瘦,有師兄幫到手嗎?

http://www.youtube.com/watch?v=DzCci2cJsqQ&feature=youtu.be

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

沙發

板凳
30吋x20吋x20吋,努力中

地板

論壇元老

越養越大缸

最佳新人 活躍會員

主缸 44''x17'x24''(見水20'')
沙缸33''x13''x20''

論壇元老

我條雞心又識部位,又搶糧,又無屙白c ,吾知係米慢咀,定要防d大仙,食極個肚兩邊都凹左入去,我朋友叫我試下有藥成份果隻魚糧,不果吾記得叫咩名,有無師兄知?我都想試下

三條金刀好正呀!

論壇元老

正斗!
TIga

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

開缸四日加魚???C HING, 你有乜開缸可以咁快? 不用養水?養菌???

深水角 發表於 2012-11-1 01:59
開缸四日加魚???C HING, 你有乜開缸可以咁快? 不用養水?養菌???

因為我真係忍唔到手
所以我冇用正常養水方法開開缸,只係每四日換一次水
但已經兩個月~D水已經一日比一日清,而且魚仔都好健康~
現有魚仔~
美灰 12吋 /美國法仙 11吋 9吋  /皇帝 11吋 6吋5吋/藍O  3吋/金刀 9吋 3.5吋 3吋/鬼刀 4.5吋/高蘭  7吋/黃尾灰 3.5吋/東非紫月 10.5吋/白尾 10吋 /藍面 8吋 藍面 7吋 /澳洲仙 2 吋/金蝶 4.5吋/雙印 4吋/金眼吊4吋/粉吊 5吋
/藍吊 5吋/黃吊 5吋 2.5吋/帆吊 7吋 /紫吊 4.5吋 /虎紋仙 2吋 /關刀 5吋半 /黑武士X2/番茄X小丑

仲想加多條大金刀 如有師兄放 可PM THX!