海水領域 SeaFishZone

查看: 3216|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

火焰仙生白色肉粒 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
各位ching,救命,小弟E個月6續去左幾條新魚(相信新開缸,水質未可),今返到家見到條火焰仙近鰓位生左粒好白既肉粒,好似人類油脂粒甘,5知Ching有冇甘既經驗呢?如何可醫冶呢?小弟今剛換左D水,全約180L水,落左20ml既TDC頂一頂先,希望有ching可幫到我啦,tks

論壇元老

沙發
有冇ching可幫到手ar?tks

板凳
我條法仔係個口附近生左個油脂粒, 捉出黎AB桶10日加PG都冇好轉, 點知最後大過個咀. 最後決定剪左佢+浸黃粉7日. 依家好返好多.
不過CHING你個條係鰓位附近就難攪好多, 如果冇增大就觀察先. 如果不斷大既話我諗可能要剪. 不過都有一定危險要自己考慮.

論壇元老

地板
dennisfai 發表於 2012-11-1 11:47
我條法仔係個口附近生左個油脂粒, 捉出黎AB桶10日加PG都冇好轉, 點知最後大過個咀. 最後決定剪左佢+浸黃粉7 ...

Ching, 甘你知5知係咩原因導致甘ar?另外如果要剪既時你係咪貼住面剪定係剪1半ar?tks

knec0412 發表於 2012-11-1 12:48
Ching, 甘你知5知係咩原因導致甘ar?另外如果要剪既時你係咪貼住面剪定係剪1半ar?tks

我都唔知, 全缸12條魚得佢生. 我就盡剪, 但唔會剪到入肉.
但係注意我剪個陣佢個態係好好,仲係搶糧. 如果個態唔好就可能

論壇元老

dennisfai 發表於 2012-11-1 13:44
我都唔知, 全缸12條魚得佢生. 我就盡剪, 但唔會剪到入肉.
但係注意我剪個陣佢個態係好好,仲係搶糧. 如果 ...

Tks ching, 我睇我都係5好理佢為妙,5攪又至可,可能一攪就

論壇元老

5知重有冇其他ching可提供資料呢

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

白色肉粒定生石呀比張相睇下
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-11-1 20:36
白色肉粒定生石呀比張相睇下

Ching, 真係好難影ar,條旗擺下擺下廿遮住左,但我望左好耐,應該係肉粒甘既物體,白色既