請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 8049|回復: 26

收囗和爆身 [複製鏈接]

想請教一下大家,開缸3個月 ,D 魚 一直 冇事,約一星期前開始爆啡台( NO2 一直高企),所以上星期就換咗1/5 水,加水後見咸度由原本0.016跌至0.014所以我就加salt 令咸度至合理水平0.019 ,之後就發現有三條養咗一個月魚分別為黃吊,馬安和金毛巾突然收口,而前日發現條馬安仲爆身,前日已落Paraguard .請問大家可唔可以敎下小弟現正應該點做好,我冇Q 缸的

請問大家可否比少少意見

鹽度有問題,no2又係問題

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我懷疑你根本未完成N-Cycle
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

gjk 發表於 2018-12-2 13:21
鹽度有問題,no2又係問題

明白!有沒有什麼提議?

ybkwok 發表於 2018-12-2 13:34
你睇左未?
http://seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=40071&extra=page%3D1

已睇!咁我現在可以點做?謝謝

50时 缸,有沙缸,水冷和化淡

D 魚有沒有機會會食番嘢?

no2高企咗幾耐? 冇理由三個月都仲會高企

N02 從未跌過,即使一星期前已出啡苔,昨天已經開始加番菌

三個月都高企? 若未跌過就唔應該養魚住,因硝化菌完全未成熟。試下落枝BioDigest救唔救得翻, 萬一翻缸, 唔好清缸同清水, 這時啲水先至最寶貴, 繼續養水養多一兩個月再加番新魚。

laulau 發表於 2018-12-2 14:10
三個月都高企? 若未跌過就唔應該養魚住,因硝化菌完全未成熟。試下落枝BioDigest救唔救得翻, 萬一翻缸, 唔好 ...

好!謝謝你的回覆,咁我係咪應該除加菌之外,應該減少餵食和每星期換1/6 水?

開心快樂人1 發表於 2018-12-2 14:16
好!謝謝你的回覆,咁我係咪應該除加菌之外,應該減少餵食和每星期換1/6 水?

每星期換1/6太小,試下換一半水質會大幅改善!
主缸:48吋長x20吋闊x見水30吋(連沙缸677升水)魚:小丑魚:野生公子x1, 畢加索x1, 黑加索x1, 黑索雪印x1, 黑丑火公x1, 澳洲藍間新娘x1, 黑丑x1/吊魚:藍吊4吋,紫吊4.5吋x1, 紅海騎士6. 5吋/仙魚:澳洲仙5吋x1, 台灣紫月6.5吋x1, 藍面4.5吋,法仙5吋,藍仙3吋x1,阿拉伯3.5吋x1,火焰2.5吋x1/碟魚:關刀6吋x1,日蝕3吋x1

georgewu2015 發表於 2018-12-2 14:45
每星期換1/6太小,試下換一半水質會大幅改善!

好!謝謝你的回覆

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

你個缸入面重有咩生物呢
返工冬眠放工失蹤善良熊

Teddy 發表於 2018-12-2 14:56
你個缸入面重有咩生物呢

冇任何生物

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

開心快樂人1 發表於 2018-12-2 15:26
冇任何生物

瓜哂?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

換水揾個桶較好咸度先慢慢落缸,你個缸任何大上落都好易反缸

係唔係用光學鹽計來測先?,如果唔係就買返支光學鹽計(最準)