海水領域 SeaFishZone

查看: 19768|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

小妹3年半的真海水36"RT缸 [複製鏈接]

樓主

各位ching 請指教啊!

沙發
唔係呀!我邊有可能咁有$住深灣wor。因為老公每天放工回家都好辛苦但他時常話如果有個珊瑚缸在家,一邊看一邊嘆杯咖啡就正喇!雖然我是OL但有心唔怕蠢。為了給老公一份非一般的禮物,開缸前不斷扒文增值自己,最終選擇了一個冒險最少的方法就是去我屋苑鄰近(我只是住居屋咋)的海濱公園旁的碼頭由老公每星期六打一次海水回家打半日氣再經多層海棉過濾落缸換水(下雨天便提前打水或見水不好便換少些甚至不換)我便全責缸的打理,老公協助換水。就這樣打造了這個小小珊珊世界!

板凳

D水一點都唔臭,因為海水直接由藍塘海峽流入內港,而我哋海濱花園的碼頭是首個流經點,故此只要小心風向水流再經棉花隔濾便OK。D水質好隱定㗎!即使到換水成星期都只有淡淡的海水味。當然化淡、水流、水冷和濾筒就硬係唔少得。{:4_90:

地板
ybkwok 發表於 2012-11-5 21:56
係唔係荃灣果邊呀?
而家仲有人每日擔水!真係好一個賢內座

不是每天去打海水...哈..仲得惦咩.  只是一星期一次. 我好耐無買珊瑚了, 是佢地自己分列出來和不斷長大, 之前已忍痛放了一棵聖誕樹入大海因為牠由初初只有3" 高到後期直徑達10", 遮住晒成個缸景, 見佢咁委屈, 咪叫老公放生牠...我家住在小西灣呀

Thanks

lai5201314 發表於 2013-1-16 04:37
有冇咁邪惡....

ching
邊有咁誇張!

alan@aqua 發表於 2013-1-11 14:15
你個故事唔記得0係邊度睇過...真係感人..  如果要我老婆咁做...佢第一時間會趁我唔0係屋企就打爓 ...

ching
我只在兩個魚網出個 post, 一個是 "鬧市" 和依個...但唔記得有無提過我玩 rt 的原因. ^^

報告o下先:
早兩日個濾桶足知出事了...滲水. 幾經扒文,重新組裝加凡士林都無補於事, 以為切斷濾桶電源會無事,但個心就是不放心, 覺得托住濾桶的盤個水位仍持續上升,為免返工後心掛掛會浸晒成地,便當機立斷, 把所有接駁喉 nuk 開, 把濾桶放入廁所等我放工再算....否則....我幾年的心血便化烏有, 地下變爛地都似.

Terry 發表於 2013-1-16 07:09
好似D鄉下人,挽水種菜咁         哩D老婆邊度搵呀,你老公真係有無姊妹,介紹比我{:6_1 ...

係桶边和入水囗都有滲水,個桶由开缸用到现在,最终買了個新。安楽晒!

我个R丅缸失礼衔坊就真,各位ching先是高手!我只是扶車邉學人玩,仲有排学。最近重新擺過位,入了些平凡珊瑚,過兩日再Post D相等各位比吓意见!