海水領域 SeaFishZone

樓主: tak_930
打印 上一主題 下一主題

都唔知發生咩事?好灰........   [複製鏈接]

樓主!
我支持你
我都係用厠所,但唔覺得係壞事
D人用盬就覺得自己好很巴閉
大家都係玩魚,唔駛講到用厠所水好似古惑仔咁呀?
你唔怕煩,咪去開盬,咁巴忍閉用埋R o  水

論壇元老

樓主, 換水前有無開住水喉放水先呀 ?

好多好多魚 發表於 2012-11-6 21:21
我每兩星期換半缸水40" 缸
先把所有魚撈起放在水桶暫養
由厠所水箱抽水到沙缸再上主缸

都幾複雜咁播
法仙, 太后, 黃尾灰, 阿拉伯, 藍圈(登基ing), 藍仙,一幢, 耳班,金毛巾,火焰, 半月, 藍吊, 金眼吊, 背心小丑2, 公子小丑2, 金背狐, 醫生, 燈尾魔, 青魔, 黃尾藍魔

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

會唔會溫度低(溫差多過兩度)
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

ching 住咩樓, 正常大廈約半年會洗水缸, 落漂丸,
撞岩你換水你D魚就死緊, 經濾樽都冇用, 最好都係開鹽.
所以D魚鋪多數都係地鋪 or 低層工廈 有街水直入吾經大廈水缸

最佳新人 活躍會員 熱心會員

首先多謝各位師兄對小弟的關心和意見,其實每次換水前幾日,我都會多加留意大廈通告,如清洗水箱後四日內,我都盡量避免換水,而每次換水前,更放水15分鐘,先再入主缸。而造成今次意外,最難明白就是同日fot和rt缸同一時間換水,rt缸:魚、蝦和珊瑚、零傷亡。而fot缸、眨眼間竟死了5條魚。小弟只想在那裡出錯?希望下一次避免同類事件發生。

論壇元老

cityjim 發表於 2012-11-6 23:06
ching 住咩樓, 正常大廈約半年會洗水缸, 落漂丸,
撞岩你換水你D魚就死緊, 經濾樽都冇用, 最好都係開鹽.
...

我相信冇可能,除非佢偷水,因所有威水入大厦必定要經水泵上天台水缸再到各樓層及地舖,但淡水7樓以下可直接水,再高就要水缸,如果唔系,水記會cut水
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

論壇元老

tak_930 發表於 2012-11-7 01:44
首先多謝各位師兄對小弟的關心和意見,其實每次換水前幾日,我都會多加留意大廈通告,如清洗水箱後四日內, ...

Ching, 想請問一下放水15分鐘係長開15分鐘後先換?還是先用筒裝起,15分鐘後先換呢?

係長開15 mins,條膠喉直接去番馬桶。先換rt,再換fot缸。兩缸都是抽走了約1卅3~1卅4水,再入廁所水。

論壇元老

tak_930 發表於 2012-11-7 15:29
係長開15 mins,條膠喉直接去番馬桶。先換rt,再換fot缸。兩缸都是抽走了約1卅3~1卅4水,再入廁所水。

Ching, 換前,換後有有Check咸度呢?我都係用厠水,用3層過濾,但就冇好似你甘開15分鐘,只係約15至20秒後就入缸。但我就會換前及換後check一下

我都係只檢查咸度,現在缸咸度係1022~1023,而每次魚缸蒸發了水份,再補淡水。還有補充一句,小弟家住將軍澳某屋苑。