海水領域 SeaFishZone

樓主: dcpip_betta
打印 上一主題 下一主題

迷你背滴缸 14*12*14 [複製鏈接]

樓主

迷你背滴缸 14*12*14, 4吋背倉
MAXSPECT 60W LED, QQ SKIMMER, EHEIM 300L+600L上水泵.

沙發
Ez. 發表於 2012-11-7 22:26
萬事俱備,只欠珊瑚
對畢加索好得,配左對未?

無水冷, 不玩珊瑚了, 無珊瑚簡單D, 理少好多野.
放埋一齊無耐, 之前打餐死, 依家都還可以, 晚上是一同訓的

板凳
redtiger188 發表於 2012-11-9 11:55
我想問下你個缸有冇加咩設備,可以影背後比我睇下點set thx

個背無野睇, 因魚缸太細無整倉的, 得2條玻璃條放格仔板放棉,
器材只係得heater, skimmer同上水泵.

地板
我覺得唔多夠, 不過魚缸太細, 放唔得多

係漁情造, 間野賣水晶蝦的

深水角 發表於 2012-11-30 12:37

你呢排又有咩玩呀

深水角 發表於 2012-12-1 13:34
呢排好忙;買少左
你二條火焰B?

OIC, 火B已回老家

有左紫吊幫手, 魚缸比之前乾淨得多. THX 深水角師兄報料

http://www.facebook.com/photo.php?v=10200426795930350&set=vb.1169776960&type=2&theater

tina_leung424 發表於 2013-2-23 03:49
請問樓主在背倉放什麼濾材?
我都想整個呢個缸, 請問漁情係邊度?

魚缸後面只係入水位整左玻璃條放格仔板放棉, 加隻QQ SKIMMER同HEATER, 係咁多. 漁情係樓上鋪, 係燒鵝鋪隔壁上就揾到

深水角 發表於 2013-2-23 09:02
你個mini缸好正;好想開多缸

你大大個瑚仙缸仲多野玩LA.
不過, 細缸有好處, 每星期換10L水就可以

ccchung 發表於 2013-2-24 01:39
Why need TWO EHEIM 300L+600L上水泵 ?

魚缸太細我沒放造流泵係前面,如只行600,不夠流,積好多垃圾的

深水角 發表於 2013-2-24 07:43
用鹽?廁所水?
有冇加補品?

用鹽咋,廁所水要過濾又睇天氣,又要就下大廈會否洗水箱,太煩,鹽的話,之前用seakife,依家用tm新個隻鹽
錪,鈣,fish solution, 有時都會用下easyneo

可可仙越來越肥 而且仲越來越黑.
去年6月購入時

今日拍下

魚缸, led, 泵, skimmer, 加埋生物石約4千左右, 不過, 如果平平地, 千幾蚊應該都可以.

人人毒我 發表於 2013-4-11 21:03
師兄,對畢加索好正!

畢卡索是年多前購入的了, 比依家的畢卡索好一點

不是野生的, 正的野生, 依家係香港都好難買到了.
而且最慘是, 多數正的野生都係養唔到多...