請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: sinhotang

你地養咗幾多年魚? [複製鏈接]

最佳新人

養咗兩年幾,開頭學完潛水,覺得海低世界好靚,咩都唔讖
膽粗粗買個濾桶14"缸養兩條mo仔,玩咗一年轉咗18"背滴,
亂飬一年,三個月前轉咗18"真滴漏RT缸,學習中

養魚11年,中學畢業後到砵蘭街哥林比亞學無線電,到會比同學帶後金魚街走一會,從此咸水魚在腦海中留下烙印,直到11年前,住公屋有地方開始。從沒有放棄過心中的理想!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

brian 發表於 2012-11-11 21:56
係呀,已經係老鬼,想唔認老都唔得

老野

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

我係wingk960 發表於 2012-11-11 22:56
姐係好多都同我一樣....60尾,70後個班喇.

我好後生咋

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我比魚玩
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-11-12 19:12
我比魚玩

人養魚,比魚最好環境住,最好食,日日服侍班魚魚、真係比魚玩、不過都係好享受啊、

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

云海 發表於 2012-11-12 19:32
人養魚,比魚最好環境住,最好食,日日服侍班魚魚、真係比魚玩、不過都係好享受啊、

佢地個個都玩魚,我就要比魚玩唔公平呀
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

養得掂啲魚,唔死,無病無痛 = 有樂趣 ; 有滿足感 ====> 你玩魚    
成日死魚,養唔到,反缸,加乜魚死乜魚 = 冇癮 & 唔開心 ===>  魚玩你  

16年啦…
淡水-》咸魚-》龍魚-》蝦仔-》珊瑚

最佳新人 活躍會員 論壇元老

小弟不才, 比魚玩左無十年都有八年, 還在學習階段.
目標:-找尋魚缸maximum loading, 不段尋底, 挑戰loading極限
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

三年。越玩越開心!由细到大只係三年前開始玩魚、只有海水魚吸引到我

風神哥,千祈唔好比你老婆睇到呢個post呀,如果唔係就.........

論壇元老

vita 發表於 2012-11-12 17:05
養魚11年,中學畢業後到砵蘭街哥林比亞學無線電,到會比同學帶後金魚街走一會,從此咸水魚在腦海中留下烙 ...

買魚買上癮..

論壇元老

Lewis_Lo 發表於 2012-11-13 01:11
小弟不才, 比魚玩左無十年都有八年, 還在學習階段.
目標:-找尋魚缸maximum loading, 不段尋底, 挑戰loadin ...

買魚買上癮..

數—數,我養咸魚都九年多了
看回以前拍下的照片,好多魚魚已經離我而去
最長命的竟是印尼醫生,陪伴我八年多了,唔知幾時會離我而去
最愛賊仔

小弟養咸水不之不角養左5年

wong8818 發表於 2012-11-11 21:55
大約十五年仍然有排學

日新越以

養魚11年