海水領域 SeaFishZone

查看: 7353|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

葵珊瑚請教! [複製鏈接]

樓主
想請問一下,,,如果想養葵,,但有要加珊瑚,,,是否有問題?
因為聽聞葵會燒珊瑚,,佐我又見到你地好多都放埋一齊養既,,,,?
同埋,葵會走到入一D裝左普通膠花籃既抽水位度嗎?怕變成奶昔
NO3大概過左幾多PPM就屬於水質唔掂,,養唔到葵同珊瑚.....?

新手,,,師兄有時間的話,,幫幫手解答...麻煩哂!

論壇元老

沙發
1. 不是,我都係養葵+coral reef, 但SPS Aquarium不好了
2. 少少點到都ok, 但成點住就 so bad
3. 花籃抽水位變奶昔幾會細D, 最大機會係造流/浪器
4. 看品種, 最好>5 ppm, 海葵最easy is 奶咀;最hard is 公主
I hope I can help you

板凳
謝謝上面位師兄....
但我小小唔明,,,養左coral reef咪姐係SPS Aquarium....
咁姐係養唔養得珊瑚?或者有咩品種既珊瑚唔同得葵養呢?
但其實係咪所有珊瑚都會俾葵燒?
咁咪好大劑...我唔係成日睇住佢,,,一出街佢就走去珊瑚果邊燒人...咁點算?
如果NO3 係處於2X幾?有咩方法降到?
有冇方法係當濾材咁放係度就吸到NO3的?(冇位放豆樽)

論壇元老

地板
Coral reef 有分LPS/SPS, SPS 是硬角珊瑚而LPS是軟珊瑚,硬角難度比軟珊瑚高很多所以本人見義先玩軟珊瑚,LPS tank 可以放海葵!SPS tank 絕不見義放海葵!
海葵其實不是好惡,D蘇點到小小珊瑚都不會有事!(除管葵外)
放位是一門很重要的,盡可能在海葵附近放多D石來減低海浪。
NO3 的話真是冇位就勤change 水吧!除了NO3外,PO4也很重要!若干不想常change water 的話,不養魚也是個不錯的路徑!
I hope I can help u

珊瑚有分lps(軟) 同sps(硬)
將個海葵放d窿度就唔會點走。

珊瑚有分lps(軟) 同sps(硬)
將個海葵放d窿度就唔會點走。

jackhathaway 發表於 2012-11-15 21:06
Coral reef 有分LPS/SPS, SPS 是硬角珊瑚而LPS是軟珊瑚,硬角難度比軟珊瑚高很多所以本人見義先玩軟珊瑚,L ...

change water我會...但最慘係我d自來水都有成1x ppm no3- -
如sps放係d高位,海葵放係最底,,,咁佢唔到會唔會都出事?
我打算大部份都係lps..sps一兩個咁...唔知有冇問題?
唔知各位大大有冇d好既suggestion可以細缸降no3?(除左az-no3,豆豆)
另想問問豆豆係可以用好耐的嗎?1年一換一次咁?

論壇元老

Kifly 發表於 2012-11-15 21:25
change water我會...但最慘係我d自來水都有成1x ppm no3- -
如sps放係d高位,海葵放係最底,,,咁佢唔到會唔 ...

Ching, can I have more information about your tank setup?
SPS真的不是容易!! NO3&O4 要少於5ppm,鈣要保持在4XX ppm的水平, KH&H要保持在合理水平,Mg&Iodide&K也要保持合理水平, 水溫要>26等等.......
養SPS之前要考慮有冇足夠$$$
LPS+SPS tank 是極難!!
; 海葵也是食光的,最底的話都一定要有光

論壇元老

NO3& P O 4 要少於5ppm

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

奶嘴比較麻煩。。成日四圍走∼∼地壇好∼∼ 都兩塊 放落缸都未走過

jackhathaway 發表於 2012-11-15 22:02
NO3& P O 4 要少於5ppm

我個缸得3X L水...用緊個NACQQ,,有盞LED燈24W的....
另用潛水泵做流......有冇D最易養既LPS可以入門?

chihim 發表於 2012-11-15 23:38
奶嘴比較麻煩。。成日四圍走∼∼地壇好∼∼ 都兩塊 放落缸都未走過

咁紫點呢?師兄有冇試過?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

紫點又系四圍走果類。。奶嘴中意石, 紫點同地壇中意沙∼

我系養過這三種炸。。 現時還有奶嘴x1 地毯x2

紫點 吾知幾時消失左