請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 11209|回復: 36

NO3一問 [複製鏈接]

請問一下:
1.豆豆,po4x4/硫磺硃有邊隻牌子好?有冇d SIZE細既豆豆/PO4x4?硫磺硃係邊有得買?
2.沸石既原理係咩?係邊有得買?
3.上面講果幾樣野一定要滾動用嗎?

希望有人會答下我啦- -

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

PO4X4即時磷酸鹽消除劑是一種獨特的化學合物小藥丸
N/P 豆豆 ( N/P Bio-Pellets ) 乾式伏特加 同時去除磷酸鹽(PO4)及硝酸鹽(NO3)
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-11-15 21:38
PO4X4即時磷酸鹽消除劑是一種獨特的化學合物小藥丸
N/P 豆豆 ( N/P Bio-Pellets ) 乾式伏特加 同時去除磷酸 ...

N/P 豆豆 ( N/P Bio-Pellets ) 乾式伏特加 同時去除磷酸 ...
是否好耐先生效,,大概要幾耐換一次?
可以話我知邊度有得買嗎?只得一隻牌子?一個size?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沸石是一種含有水架狀結構的鋁硅酸鹽礦物,最早發現於1756年。瑞典的礦物學家克朗斯提(Cronstedt)發現有一類天然鋁硅酸鹽礦石在灼燒時會產生沸騰現象,因此命名為「沸石」(瑞典文zeolit)。在希臘文中意為「沸騰的石頭」。此後人們對沸石的研究不斷深入。

沸石因成分不同分為:方沸石(Na[AlSi2O6]·H2O)、鈣沸石(Ca[Al2Si3O10]·3H2O)。其含水量與外界溫度及水蒸氣的壓力有關,加熱時水分可慢慢逸出,但並不破壞其結晶構造。

晶體結構中有許多空腔(籠)和連接空腔的通道,水分子位於其中,可由通道運輸。晶體和集合體形態及解理隨着晶體結構的不同而異,一般呈淺色,玻璃光澤,硬度3-3.5,比重2.0-2.4。

沸石族礦物由低溫熱液作用形成,見於噴出岩,特別是玄武岩的孔隙中,也見於沉積岩、變質岩及熱液礦床和某些近代溫泉沉積中。

1932年,McBain提出了「分子篩」(Molecular sieve)的概念。表示可以在分子水平上篩分物質的多孔材料。沸石用作分子篩,可以吸取或過濾其他物質的分子。雖然沸石只是分子篩的一種,但是沸石在其中最具代表性,因此「沸石」和「分子篩」這兩個詞經常被混用。

除了天然產品外,也可由人工合成,人造沸石是:磺酸化聚苯乙烯,天然沸石:鋁硅酸鈉。

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

管理員

我係新手

Kifly 發表於 2012-11-15 21:41
是否好耐先生效,,大概要幾耐換一次?
可以話 ...

魚街有得賣,有幾個牌子,有豆咁細粒同通心粉咁大粒。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

馬爺,,,你好"更"呀,,,

管理員

我係新手

hoihoi710 發表於 2012-11-15 21:46
馬爺,,,你好"更"呀,,,

咪玩我啦,最多冬天請你食雪糕。

最佳新人

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-11-15 21:44
沸石是一種含有水架狀結構的鋁硅酸鹽礦物,最早發現於1756年。瑞典的礦物學家克朗斯提(Cronstedt)發現有一 ...

又學到野

管理員

我係新手

freeboy 發表於 2012-11-15 21:59
勁又學到野

上網搵

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-11-15 22:02
上網搵

咁其實沸石可以降咩?no3定po4?
想問問如果想要最細粒果隻豆豆...
係邊間?同叫咩名?大概幾錢?
各大大,,其實豆豆係咪最長遠而有效既方法?

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

如果你養LPS,唔好攪沸石喇
細缸用AZ-NO3同PO4x4攪掂
大缸咪試下滾豆豆

有人話雙魚牌溶得快啲,但平啲。豆要滾,PO4x4可以入袋放大流位
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人

沸石是一種含有水架狀結構的鋁硅酸鹽礦物,最早發現於1756年。瑞典的礦物學家克朗斯提(Cronstedt)發現有一 ...

我又學到嘢啦

管理員

我係新手

paulk 發表於 2012-11-15 22:51
我又學到嘢啦

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

vsvs 發表於 2012-11-15 22:40
大缸咪試下滾豆豆

學到野鳥

大缸咪試下滾豆豆

AZ-NO3同PO4x4
可以係邊買?幾錢到?
可以PM我講嗎?

大缸咪試下滾豆豆

PO4x4可以入袋放大流位

係咪放係沙缸?

論壇元老

望住個缸邊度都唔去

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

版主

馬記廁所友

dickytam 發表於 2012-11-15 23:16
學到野鳥

珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

Kifly 發表於 2012-11-15 23:25
AZ-NO3同PO4x4
可以係邊買?幾錢到?
可以PM我講嗎?

大X蕉&專X
AZ $170

版主

馬記廁所友

derek23 發表於 2012-11-16 10:45
PO4x4可以入袋放大流位

係咪放係沙缸?

可以