請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: Kifly

NO3一問 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-11-15 21:45
魚街有得賣,有幾個牌子,有豆咁細粒同通心粉咁大粒。

通粉咁大粒點滾架,馬爺?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

啤仔 發表於 2012-11-16 22:35
通粉咁大粒點滾架,馬爺?

唔洗滾動有水流就得
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

我之前買細粒豆,後來同一牌子變左大粒裝。。不過都無通粉甘大粒哦。。綠豆就有

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-11-16 22:56
唔洗滾動有水流就得

咁咪方便好多,又吾驚痴埋一舊,吾怕飛哂上頂

多謝上面咁多位大大....
今日決定左用N/P豆...因為買N/P豆既錢<買PO4X4+AZ-NO3
見唔到有通心粉咁大粒,,,但見到雙魚果隻豆咁大粒...
見咁多師兄用...應該都唔差...就買左最細包裝(貴到喊)
最細包裝都夠我有排用應該(我得30L水)

仲DIY左一個可能係魚界最細既豆樽...缸內,管長連喉先8吋到,管直徑只得1吋,我諗50L水以內都岩用
成功兼有滾動加零危險!
我就用左零蚊做左...因為所有野都係用左D爛左同用剩既物料做(潛水泵另計)
如果有師兄細缸想知點整...可以問我...暫時唔得閒出POST,,,因太多野做加POST相好麻煩

另仲有野想請教....
1.N/P豆要幾耐換一次?
2.用左豆豆,會唔會有咩品種既LPS,SPS OR 葵唔養得?
3.如果養豬腰,,,NO3~2X~3X PPM 會唔會整死佢?

又要麻煩幾位大佬!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

啤仔 發表於 2012-11-17 01:02
咁咪方便好多,又吾驚痴埋一舊,吾怕飛哂上頂

上現代睇下
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

Kifly 發表於 2012-11-17 03:57
多謝上面咁多位大大....
今日決定左用N/P豆...因為買N/P豆既錢

豆豆係唔洗換,只會越用越少,補充就得
有人話豆豆會漂白皮革,我就話.....冇係我身上發生
NO3 20~30,乜都唔掂,仲有開始用豆豆之前要降到20樓下先得
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

咁D豆豆大概幾耐先溶哂?
另想問問,有冇D濾材可以立刻吸NO3 而家唔駛滾.放係度就得?
因為我D自來水都有成1X~20 NO3
我想穩D野可以係養水果陣吸哂D NO3先落水

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

有野可以吸就唔洗頭㾗啦
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

豬腰 No3 20-30 吾會死。。因為我養甘多舊都無事

缸齡最細果舊都3個月。。無死傷

Kifly 發表於 2012-11-17 14:00
咁D豆豆大概幾耐先溶哂?
另想問問,有冇D濾材可以立刻吸NO3 而家唔駛滾.放係度就得?
因為我D自來水都有成1 ...

用純水喇。

同意,,,rodi幫到你

RO水機好貴- -郁下都幾舊...
我由淡轉咸....咩都唔識...
有個師兄(有係度賣好多野,不過唔開名LU)話賣D生物石俾我....我見佢平....又話有紫苔
點知拎到黎...白雪雪咁...唔通話唔要咩....到而家差不多開缸2個禮拜都仲係白白淨淨咁...
不過我頭一個星期冇開燈....
問題:
1.點先整到/加快D啡苔OR後期既紫苔走出黎?(狂開燈除外)
(其實你可以SUPPOSE我果d係死石...不過我落左菌,而家都有d菌係上面掛,,可唔可叫生物石?)

出去魚鋪買D生物石番黎...佢果D真係有哂紫苔,,好似岩岩係海度拎上黎咁新鮮...
但愈新鮮就愈多污衊野,,,愈多唔知咩附送,,,舊野郁兩郁勁多沙石,沙蟲飛出黎....完全唔敢用
D師兄有D話放兩個月先用,有D話刷一刷用得...BTW我都覺得好污衊
2.你地其實點處理D生物石?

3.我兩頭唔到岸,,,有冇D好D既SUGGESTION可以快手開完缸?

冇人答我

可以落药-No3~

不過長遠計,好似買水機實際D?

幾舊水好似吾算貴。。

論壇元老

滾下豆咪幾好~我部RO 機都放係度無開

最佳新人 活躍會員 論壇元老

Kifly 發表於 2012-11-18 03:20
RO水機好貴- -郁下都幾舊...
我由淡轉咸....咩都唔識...
有個師兄(有係度賣好多野,不過唔開名LU)話賣D ...

其實你n-cycle完成左未?
我新開缸果時,會將d生物石用滾水浸過夜,確保d小生物不會存在(當然開缸時間會長好好好多),亦可以只用咸水沖洗就用
我會用魚糧去開缸,你亦可以用d粗生魚
最重要係耐性,兩個星期未必可以完成n-cycle