海水領域 SeaFishZone

查看: 10139|回復: 30
打印 上一主題 下一主題

佢露媚..爆白點! [複製鏈接]

論壇元老

樓主
        事原早排係邊度邊度買左絛夏老威黃吊...仲送埋白點過我! (昨晚見條帝擦身,都知有野); 今朝起身見幾條魚都發白點, 好彩已買定支Cupramine... 馬上關UV, 打大D氣, 跟手落了15ml  打算今晚再落15ml  明早再落15ml!!

遲D再報告...

買魚買上癮..

論壇元老

沙發
買魚買上癮..

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

板凳
師兄個缸好大?要落45mL Cupramine
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

地板
點解唔Q魚呢?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

懶囉....抵死!  
買魚買上癮..

論壇元老

陸判 發表於 2012-11-16 13:50

左扣右扣...扣埋D環....差唔多啦....醫白點....都要快.準.狠嘅....今晚再CHECK CHECK銅含量啦!
買魚買上癮..

論壇元老

快.準.狠~
加油~

哩條係咪石美人?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

嘩。爆得好勁
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

邊度邊度.................貢得人驚

論壇元老

pooky 發表於 2012-11-16 15:04
哩條係咪石美人?

係...美石...其中一條中獎魚...
買魚買上癮..

論壇元老

好玩到爆 發表於 2012-11-16 15:29
邊度邊度.................貢得人驚

邊度唔講啦...廢事影響人地做生意啦,其實邊度買魚都有機會中招的....祗是命中率的分別!
買魚買上癮..

論壇元老

陸判 發表於 2012-11-16 13:50

30X21X28 (見水25左右) 加沙缸!
買魚買上癮..

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

alan@aqua 發表於 2012-11-16 17:16

小弟個缸50X20X27 加沙缸(60L環),都只係落8mL+8mLCupramine 分兩日落!
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

論壇元老

alan@aqua 發表於 2012-11-16 17:16

其實我係唔信佢instruction果隻份量...我會信合CU Tester多D...落藥分3次去到含銅量0.35-0.4PPM/L (有D人話要到0.5! 我細胆...唔敢! 夠數後跟住煲佢14日 (其間絕不換水) 好多年前就係咁KO d白點蟲!! 如果今次醫唔好的話...可能而家d魚抵抗力差左囉...!
買魚買上癮..

最佳新人 活躍會員 熱心會員

白點蟲和魚本來就有著非常密切的關係,所以見怪不怪,它之所以爆發,是環境有利所然,歷來應付方法以銅藥最佳,就以往六年多次使用經驗,以肉眼觀察魚兒藥後反應,比起用試劑測試還來得準確,風險最低.

alan@aqua 發表於 2012-11-16 17:48
其實我係唔信佢instruction果隻份量...我會信合CU Tester多D...落藥分3次去到含銅量0.35-0.4PPM/L (有D人 ...

alan CHing, Cupramine 會唔會令到個缸啲玻璃膠都染成藍色呢

論壇元老

boar36 發表於 2012-11-17 07:47
alan CHing, Cupramine 會唔會令到個缸啲玻璃膠都染成藍色呢

咁又唔會..
買魚買上癮..

論壇元老

peterleung 發表於 2012-11-17 00:14
白點蟲和魚本來就有著非常密切的關係,所以見怪不怪,它之所以爆發,是環境有利所然,歷來應付方法以銅藥最佳,就 ...

絕對同意CHING所言...
買魚買上癮..

alan@aqua 發表於 2012-11-17 10:27
咁又唔會..

thank you CHing !