請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 10313|回復: 21

奉勸屯門各位新手   [複製鏈接]

咪撚再去屯門置樂天x買魚!已經試過5-6次,買番黎一落Q缸就呼吸急促
之後一日就死,唔好貪平少少,買親都死.......

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

佢d水好似好……
暫時停賽

唔可以咁講我係佢到買魚都有死同去邊間魚舖買魚都會死先問下自己先啦,我係佢度買D高難度魚都養左成年宜家都仲養緊

最佳新人 活躍會員 論壇元老

可選擇達民貴魚、一樣死、你選平定貴?

j90109173 發表於 2019-2-15 12:12
唔可以咁講我係佢到買魚都有死同去邊間魚舖買魚都會死先問下自己先啦,我係佢度買D高難度魚都養左成年宜家都 ...

所以我咪奉勸新手
高手唔使跳出黎

見個間天X成日又話返幾多箱,去到掉皮掉骨,所謂開囗丑,買返去2日升仙、同日係附近達x買了幾條番茄、一樣係好快死、吾好同我咬邊到都有死魚、喜歡你可以繼續買,我就絕對不會再買、養左好耐魚,吾係新手。

置樂3間我都有買過,乜事都冇

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

其實都要睇番你點處理條魚,
或者你俾多d資料,你點處理
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

唔係幫邊個!!   不過1Q即死,意思係佢舖就唔會死住,咁又好難關哂間鋪事!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

Set 一個Q缸都需要技巧,包括水温,PH,咸度,新舊水等,⋯
仲有,其實小丑唔易養。
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

達文、天富、小屋
客觀分析一下啦
達文,已經好多年歷史,鋪裡魚缸舊有果套底喉架設備,最終都需要改變來維持水質穩定。
天富,鋪頭細,魚缸密度高,而且魚缸都係行底喉架,又經常有新返魚,容易交叉感染,水質始終有一定影響。
小屋,較近幾年新開既鋪頭,鋪面大,魚缸大,空間足,新返既魚可以作有效既分流,你見到佢個沙缸、設備系統,對水質已經會有好大信心。

以上係較客觀既分析,因為這三間鋪頭來貨都有機會是同一批發商,所以存活率就好講究鋪頭自己怎樣處理新返魚既技術、設備、同埋容納度,遇著惡劣既環境,就算健康既魚都可能會病倒。
當然有些鋪頭想盡快散貨而把利潤降低來低價速銷,對新手來講價錢平宜就係吸引力之一,但往往忘記魚種是否較難養活(如蝶魚),資深魚友固然可以貪平購入較有挑戰既魚種博一博。

arfaifai 發表於 2019-2-15 16:40
達文、天富、小屋
客觀分析一下啦
達文,已經好多年歷史,鋪裡魚缸舊有果套底喉架設備,最終都需要改變來 ...

好客觀既分析
所以我先出post 提下新手

ybkwok 發表於 2019-2-15 13:38
其實都要睇番你點處理條魚,
或者你俾多d資料,你點處理

我抽左主缸啲水去Q缸,鹽度1.025Q缸30L水
暖管50W set 26度,溫度計28度水溫
頂濾加打氣

其實絕對係貨源問題、佢地主要係賓魚、與其針對呢幾間舖不如罷買賓魚,
上個月買左20條人工小丑.豆零咁大,現在5毫子咁大,數一數一條都無少到,
買賓魚就要睇住條魚毒發身亡、慘不忍到。

777 發表於 2019-2-15 18:17
其實絕對係貨源問題、佢地主要係賓魚、與其針對呢幾間舖不如罷買賓魚,
上個月買左20條人工小丑.豆零咁大 ...

師兄係邊度買人工小丑?

不如趁住呢個機會學下, 點樣好條魚好過啦

三間都幫襯過有養到有養唔到,你話一落Q缸有問題,點解未落之前又無事呢?

777 發表於 2019-2-15 18:17
上個月買左20條人工小丑.豆零咁大 ...

呢個問題廿幾年前都講緊,點解廿幾年後今時今日仲有?自己諗諗

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

Keena 發表於 2019-2-15 20:23
三間都幫襯過有養到有養唔到,你話一落Q缸有問題,點解未落之前又無事呢?

絶對同意
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我之前仲係FOT既時候,新魚返到,淨係對水對温都用4小時,
你地呢?
我既方法係,將新魚連水連袋,一齊放入Q桶,之後夾住一邊袋口,
打開袋,再放喺主缸旁邊,用氣喉加閘制,一滴一滴咁用主缸水,
滴入魚袋,直至有半桶水以上,先將膠袋拆走,將半桶水倒入Q缸,
Q14日!
印象中冇乜死魚!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500