請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 4076|回復: 7

新手求救 [複製鏈接]

細帝全條有類似褪色既班,請教可以點救?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

ching 估你多數係新開缸 or 水質唔穩定,條魚出緊 水印

缸中其他魚有冇事?  可以post張相黎睇下
暫時停賽

calvinfff 發表於 2019-2-22 09:22
ching 估你多數係新開缸 or 水質唔穩定,條魚出緊 水印

缸中其他魚有冇事?  可以post張相黎睇下

Ching, 我諗應該係呀,因為換完水後情況再差左少少,因為回覆位置post唔到相,所以俾唔到ching你睇,但如果係你所講情況,請問ching我要點做?

其他魚無同樣情況

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

Kit9208 發表於 2019-2-22 11:32
Ching, 我諗應該係呀,因為換完水後情況再差左少少,因為回覆位置post唔到相,所以俾唔到ching你睇,但 ...

可能性(1)係個缸 N cycle 未完成可能性(2)係個缸之前落過藥

兩個問題 都係講緊唔夠硝化細菌,尤其係如果你開缸不足半的話,短時間內都幾難搞

你暫時可以做,就係慢慢換水,加返d硝化細菌

暫時停賽

明白,多謝ching指點!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

開缸幾耐?幾多條魚?
魚缸幾大?有乜器材及濾材?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

開左3個幾月左右,因位置問題,用多層頂濾,濾材主要係ma環同濾棉,28吋缸,一條細帝,一條紫吊,一條藍咀同一條粉吊