海水領域 SeaFishZone

查看: 3050|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

生物石 [複製鏈接]

樓主
想問問可以用啲咩黎痴實啲生物石。唔該各位。

沙發
魚街應該有賣,專門痴住既黏土(海水用)

板凳

我會先用AA膠做快速定位,再用鋼塑土卅快乾英泥卅塑形黏土呢做強補。
鋼塑土卅快乾英泥可以喺五金舖買到,鋼塑土易用,不過附著力較差,唔夠快乾英泥咁實淨,但係快乾英泥比較難操作,要運用工具同累積一定經驗至可以控制得好。
魚舖o既「痴珊瑚卅生物石黏土」,其實只係加咗色o既鋼塑土,唔介意佢灰灰白白o既顏色,其實去五金舖買仲平仲方便。
塑形黏土係最新o既玩法,淘佬同美工用品舖有,用熱水操作,操作同效果都似鋼塑土,而且有唔同顏色,最好就係可以用熱水加熱軟化還原,錯咗都可以再拆翻開,唔似鋼塑土卅快乾英泥咁無得返轉頭。價格亦都唔貴。
當然,以上各種材料都係對珊瑚同生物無害!

地板
塑形黏土在水中痴實珊瑚得吾得?

PTLC 發表於 2019-3-6 02:19
塑形黏土在水中痴實珊瑚得吾得?

塑形黏土o既操作關鍵係溫度,大概65C以上開始軟化,所以如果你想缸內操作,照計o舊加咗熱o既黏土一入缸就會受缸水冷卻,開始硬化同降低黏度,影響黏合效果。

至於痴珊瑚,應該只限於SPS同有骨o既LPS,而在水中痴就應該視乎你用幾大o舊黏土同埋你夠唔夠快手。