請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 6157|回復: 18

請問能否魚龜共養?     [複製鏈接]

想養鑽紋龜, 係汽水龜

海魚經一段時間調教到汽水(1.014左右)來養是不是問題不大?  想養粗生神仙例如一楝

一楝同鑽紋龜長大既速度應該差不多, 一楝比龜既size大一倍是否可以共存?

樓主真係好有創意,先唔好講鑽紋龜係唔係汽水龜,為何要把一幢化淡成汽水魚來遷就鑽紋龜???
我養鑽紋龜用一個缸仔,每日換水清屎,好簡單,養在海水魚缸,承擔到鑽紋龜每日生產既屎嗎?

arfaifai 發表於 2019-4-16 16:44
樓主真係好有創意,先唔好講鑽紋龜係唔係汽水龜,為何要把一幢化淡成汽水魚來遷就鑽紋龜???
我養鑽紋龜用一 ...

因為對我來講鑽仔係主角, 幢係配角,  當然係配角就主角啦!
主要問題係幢可唔可以化淡至汽水?  一個缸養兩隻龜+一至兩條魚對個系統負擔應該不算太大吧?

另外想問下汽水用唔用到skimmer?  汽水既密度足夠skimmer將水裡的垃圾打出來嗎?

argbatcan 發表於 2019-4-16 17:31
另外想問下汽水用唔用到skimmer?  汽水既密度足夠skimmer將水裡的垃圾打出來嗎?

你首先攪清楚汽水既水咸度是多少?

argbatcan 發表於 2019-4-16 17:13
因為對我來講鑽仔係主角, 幢係配角,  當然係配角就主角啦!
主要問題係幢可唔可以化淡至汽水?  一個缸養兩 ...

這個你認為就可以啦...可以GOGOGO....

arfaifai 發表於 2019-4-16 18:01
這個你認為就可以啦...可以GOGOGO....

如果兩隻龜(大約5cm)一日既屎尿量大約等於幾多條魚既屎尿量?

arfaifai 發表於 2019-4-16 18:00
你首先攪清楚汽水既水咸度是多少?

1.014左右

龜屎同魚屎相比,水中產生NH及no2, 對龜無影響,對魚就好大問題。
已經無討論空間,完…

arfaifai 發表於 2019-4-17 13:40
龜屎同魚屎相比,水中產生NH及no2, 對龜無影響,對魚就好大問題。
已經無討論空間,完…

唔明為何無討論空間...........

龜屎同魚屎有分別嗎?  龜屎會產生NH及no2, 難道魚屎就唔會嗎?
分別只係一隻龜所產生的屎尿會比起一條魚多, 但只要魚缸的消化系統足以消化到龜及魚所產生的NH及no2就可以, 請問問題在那裡?

其實各師兄都說了有咩問題會出現,  如樓主覺得問題是有信心去解決, 就去試試吧.

小弟不才,  我意見係: 大那那成千銀條棟仔,  攞去教淡變汽,   仲要冇話一次成功.  而失敗機會很大, 會浪費時間金錢及魚魚生命,  何苦呢.  還有, 如棟仔硬要去變汽,  佢就算頂得住, 佢都唔會好受,  狀態一定會變差, 可能易病, 態唔好,魚色一定差,  成條魚淡哂色或黑蚊蚊, 你又覺得好唔好呢.

rickycmleung 發表於 2019-4-17 17:46
其實各師兄都說了有咩問題會出現,  如樓主覺得問題是有信心去解決, 就去試試吧.

小弟不才,  我意見係: 大 ...

以前養開海缸都一直較淡小小,大約1.018-19左右,我發覺淡小小冇咁易出問題,條幢都養到兩三年好好狀態冇問題,但如果去到1.014我就真係未試過

rickycmleung 發表於 2019-4-17 17:46

小弟不才,  我意見係: 大 ...

其實成千蚊既幢並不貴, 因為幢是很小會出現問題的, 而且係可以養好多年的!
幢體格強到根本唔似仙魚, 甚至用來開缸都冇問題, 是可以忍受到高no2一排的, 唔會比魔生命力差幾多, 難道十蚊一條既魔就唔係生命嗎? 點解咁多人用佢做死士? 死左唔肉痛呢?
打個比喻, 你用一舊水買小仙(火焰仙,寧批等等), fot養, 你就算買一千蚊十條, 一條接一條火焰仙死晒, 條幢都未死, RT就唔敢包了, RT小仙都可以養得長的

鑽龜可以係海水中生活!只要係岸上提供淡水俾佢飲就得拉!不過魚龜共養除非你個缸好大同有足夠躲避位置!否則魚必死無疑!鑽龜遊水未必比魚差!我試過成缸魚俾龜咬死!當然係平魚!建議師兄都係打消呢個念頭!我都係因為鑽先搞海水!養魚!養珊瑚!依家玩到三樣都有!

palmantsai 發表於 2019-4-17 22:39
鑽龜可以係海水中生活!只要係岸上提供淡水俾佢飲就得拉!不過魚龜共養除非你個缸好大同有足夠躲避位置!否 ...

你用全淡水定汽水養鑽?  鑽惡唔惡?魚有幾大條?  是否比鑽大很多的都被佢食?

當時鑽都仲係bb已經可以將大佢兩倍皇帝咬死!鑽係好惡龜種!唔食佢都咬死魚!我依家用換出來海水養!到依家都冇角質化情況!當然要係岸上放淡水供佢飲用

palmantsai 發表於 2019-4-17 23:32
當時鑽都仲係bb已經可以將大佢兩倍皇帝咬死!鑽係好惡龜種!唔食佢都咬死魚!我依家用換出來海水養!到依家 ...

原來如此! 多謝師兄提供心得! 咁睇來我要打消龜魚混養呢個構思了!
另外想問下你鑽係單一隻定一pair定幾隻養?  有冇打交情況?

如果想只龜全品建議單獨養!就算兩只bb一齊養都會打!但當然凡事總有例外!我礽六只一缸全部斷尾!有只更被咬到變公公!

palmantsai 發表於 2019-4-18 06:05
如果想只龜全品建議單獨養!就算兩只bb一齊養都會打!但當然凡事總有例外!我礽六只一缸全部斷尾!有只更被 ...

唔該晒師兄!  你的經驗對我很有幫助! 我諗我知道要點樣準備了!