請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 5869|回復: 4

18” 高 18長 100L水求用乜嘢燈 [複製鏈接]

軟硬嘢都養18吋魚缸三有乜嘢牌子魚缸燈介紹,最好有埋大約價錢

18寸好似無啱size o既 T5HO光管,鹵素燈比較麻煩,相信你只會揀LED。

軟嘢對燈光要求唔高,一般所謂珊瑚燈o既LED,千零蚊貨色,土炮或者大陸淘佬都可以。

不過如果你要個缸硬起呢,咁就完全兩回事!硬珊瑚對光度要求高,一般平價LED根本畀唔到足夠光線佢地生長,幾乎所有成功養到SPS o既珊瑚缸,都係以燈光設備佔全缸器材成本最大o既比例。就算你軟硬兼養,都無所謂中間落墨呢回事,對硬珊瑚呢講,唔夠光就係唔夠光,無得叫佢將就o下。所以你o係規劃開缸之前,應該將全部設備set定以成功養到硬珊瑚為目標,硬得起呢o既話,軟嘢一定無問題。調翻轉諗住玩o下軟嘢先之後再加兩枝角落缸,棧嘥錢嘥時間。

我只就我知列出可以玩到SPS o既牌子同大概價格水平,咩細model最好自己做多啲功課先:
平價之選:Maxspect, Zetlight, $2500~$3500,平在QC較差,三幾年就好易壞。
佳之選:Orphek, Kessil, AI, Radion,$3000~$6000,除咗QC較佳較耐用之外,放收o既二手價格都會高好多。
個別牌子會有啲低階形號,主要差別在於光度較低或者照射範圍較窄,唔好只認牌子貪平亂畀錢。行多幾間舖問清楚,特別係啲樓上舖或者以買珊瑚缸設備器材為主o既舖頭,佢地應該可以畀到忠肯o既建議畀你。

多謝師兄中肯意見

陽光幾何
海內存知己,天涯若比鄰
https://v.douyin.com/VQngt4/