海水領域 SeaFishZone

樓主: firehei
打印 上一主題 下一主題

兩次失敗,做個紀錄     [複製鏈接]

樓主

上次玩30L水缸而今次改玩50L水缸
都係失敗收場...求指導

器材:
50L背濾缸+普通幾百元三色燈+氣泵
Power House 海水用環 5L左右
Aqua Excel Nano50化氮仔
Red Sea鹽

大約過程:
每 L 水放33.4克鹽
無糖豆漿+消化細菌養水,10日後左右爆NO2
再等10日NO2 = 0,開始爆啡苔,開始開化氮
再等10日買左小丑x2+藍吊+火焰仙+火背仙+士多啤梨+(X嘴)忘了個名,專食苔
頭兩日只死左一條小丑,其他全部肯開口食粒糧
每日下午餵一次+開約3小時燈
之後大約每星期換8L 水,開頭一兩星期全部都好生猛
之後個缸開始慢慢生 d 啡色野,要用人手清,但慢慢越來越多,綿花都係要成日更換
突然某一朝成缸魚去晒水底,即時大量換水
但之後開始慢慢死魚...某d魚仲有白點
除左換水已經唔知做乜好,昨日死埋最後條小丑,次次都過唔到三個月
有無高手可以教教我邊到出問題,養唔掂咸水只可以玩番淡水...

沙發
我係三四十日後先開始加魚
雖然都係細魚仔可能都真係太多
反缸死魚都check 過NO2 = 0
問題係啡色點搞?完全唔知點清
唸左好耐應該加番水冷

板凳
同埋個化氮從來都無打過污漕野出黎
唔知係水位問題定點

地板
argbatcan 發表於 2019-5-31 10:07
唔知你個化氮係點, 但通常叫得做"excel"既水族器材都好極有限, 但你話完全未試過打到野出來應該唔會掛? 再 ...

鹽度正常1.022,但個化氮應該真係無用的
反而想知點解個缸成日啡晒...好Ugly

聽有師兄連化氮唔用都養到
宜家我挫敗到考慮緊玩番淡水
買條過背金龍算了...

argbatcan 發表於 2019-6-6 09:13
以你50l水養果7條魚為例,講真密度有點高了,如果有化氮既話可以一星期换一次水1/3到1/4,但冇化氮既 ...

海水魚因為佢地在海中生活,顏色鮮艷d,要求水質較高,飼主要盡量模仿生態
淡水魚近陸地,生命受威脅機會比海水魚大,為免成為獵物顏色普遍無咁鮮艷,而且求生能力高d,水質要求比海水魚低一點
所以基本上海水魚係難養過淡水魚

準備重新玩過缸