海水領域 SeaFishZone

查看: 4947|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

慘痛!! 隻奶咀吸左入造流>< [複製鏈接]

樓主
養左個幾星期, 已經加晒罩架啦, 都係吸左入去, 點解你要咁睇唔開Orz

WhatsApp Image 2019-06-03 at 13.13.53.jpeg (166.33 KB, 下載次數: 75)

WhatsApp Image 2019-06-03 at 13.13.53.jpeg

WhatsApp Image 2019-06-03 at 13.10.31.jpeg (130.44 KB, 下載次數: 77)

WhatsApp Image 2019-06-03 at 13.10.31.jpeg

沙發

R.I.P

板凳
兜起雙葵先,睇住佢如果一路塌晒唔脹翻,又有液體滲出(可以見到佢落翻缸後附近啲水都係朦),咁即係情況無好轉,過得幾日如果發臭就即刻要離缸,唔好污染缸水。

地板
未必死架,我都試過兩三次,都冇死到
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

真係仲救得番!! 而家用緊個隔離DULL裝住先
但佢好似好弱咁, 放佢入去果陣都唔痴手, 又無乜反應
又唔肯食野點算呀, 我應該點樣救番佢?

fannylyp 發表於 2019-6-4 15:48
真係仲救得番!! 而家用緊個隔離DULL裝住先
但佢好似好弱咁, 放佢入去果陣都唔痴手, 又無乜反應
又唔肯食野 ...

睇你第一張相,見到隻葵仲有好多綠色o既觸手,仲即係話佢受傷o既「面積」應該唔係好大,多得你及早發現,同埋加咗保護罩。

暫時你無嘢可以做,兜起佢keep住有水流,等佢自然康復,如果佢唔好彩過唔到呢關,你聞到有腥臭味就要即刻棄屍。除非佢脹翻兼申出觸手,否則唔好餵食,棧壞水。另一個檢視隻葵狀況o既方法係睇佢中間o既口器,健康葵隻o既口器應該係緊閉,而家你隻葵把口擘到大一大,啲內臟都嘔埋出呢咁滯,邊有可能食嘢畀你睇,等到見到佢把口合翻埋,至諗餵食啦。

另外你亦都可以試

另外你亦都可以試o下將水溫下調,之前同你講28度,係怕你部水冷唔夠力,但葵都係珊瑚o既一種,合適o既水溫應該24~26度,28度只係熱佢唔死啫;所以如果你部水冷夠力,就將個水溫較去25度啦,咁全缸生物都會舒服啲。

奶咀習慣個位唔啱心水就起身走人,之後就隨水飄去另一位置落腳,問題係o係自然環境中唔會有造流同入水位等o既陷阱,所以話成功餵到養奶咀o既例子其實唔多。而到目前為止,都無人可以解釋到奶咀到底鐘意咩條件o既位置落腳,所以都無人可以講到點樣另一隻奶咀「安定」落呢,有提議用一個「兜」或「淺杯」狀o既器皿(例如貝殼)呢到畀佢落腳,無錯咁係可以畀雙葵「初步安頓」落呢,但我試過無耐隻奶咀又會再起身去搵其他位置,所以都唔算係有效方法,關鍵應該係位置(配合合適o既水流同光照)o既選擇。

所以保護罩應該係延長隻葵o係缸中適應期,直到佢搵到合適位置落腳o既方法,不過你個格仔網罩o既網眼太大喇,唔足以阻止吸咗埋去o既奶咀觸鬚被「拉入」造流入邊。你可以去街市買啲用白色網袋裝o既蒜頭:

個網袋o既網眼好細,袋身彈性好大,要呢套落造流好方便,我用咗兩三年,救過好多隻葵同其他生物,呢個方法o係一間代理o既師傅教,值得分享。不過亦都因為佢網眼細密度高,容易積污物,要個個禮拜洗,睇你怕唔怕麻煩。

小魚毛 發表於 2019-6-8 12:48
奶咀習慣個位唔啱心水就起身走人,之後就隨水飄去另一位置落腳,問題係o係自然環境中唔會有造流同入水 ...

唔博喇, 而家放左佢係隔離盒, 加左D石仔俾佢坐住, 兩隻小丑而家一到夜晚識自已入去當床咁訓

狀態好似好番D, 但啲手都係唔識痴蝦, 個咀都係有時開得好大, 同埋體積好似細過以前好多. 希望會遲D會健康番.