海水領域 SeaFishZone

查看: 4032|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

希望各師兄師姐帶我進坑   [複製鏈接]

樓主
小弟淡水轉坑咸水
想養下幾條魚仔,同埋珊瑚係(係未叫RT?)

自己諗到既設備如下
60X45X45CM 背濾
水冷海利28A
燈具諗緊用MAXSPECT R5-100
BMQQ 掛氮
有atman cf800濾桶(背濾,有無用呀個濾桶)

以下係諗唔通既
造浪(要幾隻?有無性價比高推介?)
上水泵(要幾多個?要幾多L?型號?係未要推埋水冷?)
豆豆機(係未一定要?因為缸細再擺好似好多野咁)
濾材(係未放珊瑚骨?要用D咩呢?個擺法係點?)
生物石(因為新手關係,爬文話用人工生物石就最好,節省時間同遇少好多問題)
檢測器材(可以推介性格比高既各樣器材嗎?
缸內數值問題,爬文就話PH: 8.1 ~ 8.4,
NO2 NH3 NH4 都要0 ,NO3 是愈低愈好 。
想問下係未要達到呢個要求先可以落生物?
清缸底定沙底好?(薄薄沙底又得唔得?好似靚好多?)

最後可以有好多問題都問漏,煩請各師兄師姐指點一下,好讓我及早落坑,感恩。

沙發
nickcw 發表於 2019-8-15 10:28
耐性 !! 不要心急 .........加魚太快 !

未加魚嫁,仲未開缸,前前功夫未完全了解

板凳
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2019-8-15 09:02
造浪一隻夠,上水泵1500L,豆樽唔係一定要,濾材可以用環,開缸死石乾淨無咁多怪生物。

THX CHING濾材生物環要用邊隻環??唔同淡水個D?

地板
小魚毛 發表於 2019-8-16 01:07
RT: Reef Tank, FOT: Fish Only Tank,兩類缸o既設定同所用器材係完全唔同,當然有高手係可以喺FOT養 ...

唔該CHING先 ,又爬左D文,豆豆樽可以降低NO3同PO4,又睇到一個通心粉都有同樣效果,因為屋企位置唔大,2呎已經岩岩好。

想問下有無咩濾材岩RT 用呢????

小魚毛 發表於 2019-8-16 20:28
再討論器材前,先要問問你想養咩珊瑚?

基本上珊瑚缸可以分成LPS(軟珊瑚)同SPS(硬珊瑚)兩大類,兩類 ...

THX CHING ,了解。
我會養LPS ,被小丑魚 海葵吸引下海。最緊要🐅授權。

減NO3,PO4個度,我淘寶見有隻混合黑豆,可以吸收NO3,PO4。想試試。

另外開缸有CHING出讓紫苔生物石500$6舊大大舊,抵唔抵?但基於資金有限,用死石開缸會唔會增加好高難道?

裝備UPDATE 如下:
魚缸:60x45x45CM背濾(濾倉頭中尾-16x20x16CM,寬12cm)咁樣分建議嗎?
燈:ZETLIGHT ZT6500C
上水泵:大陸牌子中科變頻DC40Q-2000
造浪:中科SLIM6000變頻
化氮: 紅海星SQ90
水冷:海利28A
濾材:先試下黑豆,白棉
生物石: 13磅

麻煩CHING再俾意見

CHING 我應該只可以用水喉水開鹽,開鹽前會先放氣石曝氯氣。

如果搞到廁所屋企人一定會多聲多氣,所以為左魚缸,最後都會係用水喉水😂

生物石,是否會建議用活石?我爬過文,活石菌多營養多可加快N-CYCLE 進行,但活石內有好多既生物會影響第日,如蟹,鬼手咁,我怕我第一次下海,清石清得唔乾淨就大獲。

小魚毛 發表於 2019-8-18 23:33
打氣除氯只係基本,但對改善養珊瑚o既水質效果呢講就一啲都唔明顯,唔好對佢有咩祈望。

咩都唔好 ...

收到,運緊返黎