請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 4940|回復: 16

海水魚友去曬邊? [複製鏈接]

剛重回咸水界,發覺三年之前同而家各討論區有好大分別,好似小左好多魚友討論。魚街又小左好多舖連日旺都要收皮,魚又貴左好多,有冇資深魚友可透露下發生咩事而家集中去邊討論咸魚資訊呢

魚友 死魚多 好多都離場

去第個 討論多數自己開group 傾

whatsapp 群、facebook群 既普及,形成好多小圈子,傳統魚網互動性就弱左,不過爬文方面,魚網既資訊性始終較好!

同意爬文都係網頁好,facebook群雖然存在但都係唔萛好活躍

有冇咩群組推薦可以PM下小弟

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

大部分魚貴左70~80%,魚友可能得返20~30%,魚街已死
暫時停賽

日旺而家還在呀,還在呢個話有咩魚賣呀
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=145914&extra=page%3D1

其實好似我呢新手 誤打誤撞先知道有呢個討論區
可能係宣傳不足 另外就係冇Apps用起上冇咁方便 再加上上傳圖片10分唔方便 難怪人會用facebook或者其他討論媒體
海內存知己,天涯若比鄰
https://v.douyin.com/VQngt4/

養咸魚始終要多師兄一齊討論先過癮

eltsoraai 發表於 2019-8-22 22:21
養咸魚始終要多師兄一齊討論先過癮

ching重開缸未?分享下
海內存知己,天涯若比鄰
https://v.douyin.com/VQngt4/

calvinfff 發表於 2019-8-21 20:41
大部分魚貴左70~80%,魚友可能得返20~30%,魚街已死

魚貴左咁多!上左岸2年、最近仲諗住玩番個細缸添

玩啦,我上左岸都有4年,而家忍唔住又下海

但魚真係超貴,藍吊都要兩百幾一條,點買得落手

好耐無行魚街啦 藍吊都兩百幾真係嚇親、玩緊果排先百鬆d條 ....

最佳新人 論壇元老

魚貴咗好多, 唯有慢慢加...................睇多幾間先出手 !!

有感而發!以前魚街係批發中轉站、但係而家大陸不經香港、可以直接入魚、之後開始差!
再加上而家運費貴、鋪租又貴!
魚價又上漲、跳海人少、上岸又多!
變成一個惡性循環!
再加上市道又差、所以只有越來越差!
想當年市道好時候、去行魚街係好開心日子、慢慢行可以行中一日、多姿多彩、各式其式!
剩係魚網討論都好熱鬧、有分享靚缸、有分享經驗、有分享魚街行程舖頭有咩魚返!
就算唔得閒出魚街、都可以好似去魚街一樣、知道每間鋪有咩魚返情況、咩價位咩魚抵買一目了然!
而家只有一句嘆息! 今非昔比!

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

想當年一返魚.魚鋪實多人
依家都係小猫幾隻
返工冬眠放工失蹤善良熊

最佳新人 論壇元老

一字吊都升晒價 !! 以前是平價魚