請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 2589|回復: 5

fot pH過高問題 求操作建議 [複製鏈接]

這個星期 pH由8.2慢慢升到現在8.4 如果繼續升到8.5 做什麼操作可以降低? 上星期我才校對pH探頭 應該準確吧.

慢慢降低少許鹽度到1.020有沒有幫助?
溫度大概都是29-30 正常來說會拉低pH 為什麼會升到8.4呢?

PH TESTER 可能出現問題,你用淡水(蒸餾水)試一試先,一般自來水為6.9-7.2 , 混合化學鹽後提升到PH8.2-8.4 , 不過隨著生物既排洩、CO2既析出,硝化系統運作中,會產生酸性導至PH由8.4回落, 你所謂PH上升,可能有鈣粒大量溶入於水?珊瑚骨作濾材會把PH提高, 你自己從中找出重點吧

arfaifai 發表於 2019-9-11 14:00
PH TESTER 可能出現問題,你用淡水(蒸餾水)試一試先,一般自來水為6.9-7.2 , 混合化學鹽後提升到PH8.2-8.4  ...

收到唔該晒 我都係諗住用溫和方法 慢慢用淡水降低鹽度1.022 再睇下反應
海內存知己,天涯若比鄰
https://v.douyin.com/VQngt4/

最佳新人 論壇元老

其實 PH 8.2-8.5 都係好靚的指數, 不要過份擔心 !!

nickcw 發表於 2019-9-11 17:22
其實 PH 8.2-8.5 都係好靚的指數, 不要過份擔心 !!

我見佢呢幾日慢慢升 驚佢有一日穿位 所以未雨綢繆問定先
海內存知己,天涯若比鄰
https://v.douyin.com/VQngt4/

最佳新人 論壇元老

whoisnemo 發表於 2019-9-11 19:04
我見佢呢幾日慢慢升 驚佢有一日穿位 所以未雨綢繆問定先

叻叻  !!