海水領域 SeaFishZone

查看: 3164|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

新手跳海求教 Thx! [複製鏈接]

樓主
爬了好多文, 決定跳海想開個60cm 背濾缸養軟體加魚

1./ 請問個濾格要幾大先夠裝其他設備, 如蛋白分離器?

2./ 請問要開缸除以下器材外, 還有沒有必需的器材? 謝謝!

魚缸
蛋白分離器
濾材 (物理,生物)

溫控 (水冷 / 熱棒)
活石

鹽度計
試劑 (NO2/NO3/PH/KH)

萬分感謝!!!

沙發
圍觀學習
海內存知己,天涯若比鄰
https://v.douyin.com/VQngt4/

板凳
消化細菌好重要,濾材不要用大陸野

地板
如果有珊瑚,造流幾乎係必須既。另外可以考慮加 d 減 NO3 PO4 既濾材。

如果有位,可以加濾水,即係 RODI 嗰 d

熱棒其實可以唔使
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

sonynick 發表於 2019-9-11 21:48
消化細菌好重要,濾材不要用大陸野

收到, thanks

leemanho 發表於 2019-9-11 22:46
如果有珊瑚,造流幾乎係必須既。另外可以考慮加 d 減 NO3 PO4 既濾材。

如果有位,可以加濾水,即係 ROD ...

係, 仲有造流, thx

生物環可買ph同德國個s字頭,鹽度計要買光學鹽度計(最準),其它千萬唔好買(得6成準),養水2個月先好落魚,新買返來魚要係第二缸到Q14日日換水,千萬唔好直接車落缸,好易帶病落主缸到,60cm缸來講,你要計你個缸總水量,買左缸再講

kwan88a 發表於 2019-9-12 02:51
生物環可買ph同德國個s字頭,鹽度計要買光學鹽度計(最準),其它千萬唔好買(得6成準),養水2個月先好落魚 ...

Thanks  師兄
原本想買60x45x45cm背瀘缸, 今日落左魚街睇, 只見到60x38x39cm, 濾格佔10-11cm 濶, 感覺觀賞部份好似好窄? 如果呢隻缸, 水量約90L, 諗住買BMQQ 內置蛋白分離器, 可行嗎?  謝謝!

enzo12 發表於 2019-9-13 00:52
Thanks  師兄
原本想買60x45x45cm背瀘缸, 今日落左魚街睇, 只見到60x38x39cm, 濾格佔10-11cm 濶,  ...

你不如去魚友到看看魚缸,再決定去邊買魚缸,魚街全部都係一樣,中間倉深度,我自己個背滴14吋,中倉都有4吋深,我呢個魚缸係魚友到買(我化氮用緊紅海星sq-70),我買之前都有去魚街到看過,魚街的背滴唔掂,入水位個幾條直線,完全唔掂,做到曲哂

kwan88a 發表於 2019-9-12 02:51
生物環可買ph同德國個s字頭,鹽度計要買光學鹽度計(最準),其它千萬唔好買(得6成準),養水2個月先好落魚 ...

師兄,你所講大多數我都應同,只一有句:養水兩個月才落魚…,對新手黎講情何而堪,倒不如話先落一條魔魚用來啟動n cycle 可否?

arfaifai 發表於 2019-9-15 08:39
師兄,你所講大多數我都應同,只一有句:養水兩個月才落魚…,對新手黎講情何而堪,倒不如話先落一條魔魚用 ...

我記得版主話過落魚糧都可以啟動n cycle,魚直車落魚缸,新魚有病會帶落魚缸到

與其落魚糧攪污糟d水,倒不如用魚屎作硝化細菌食物好過啦

我用呢個作為氨源 好快已經爆紅
分量要根據自己缸 100L我覺得三隻蜆夠 頭兩日有啲臭 要忍下 跟住就好快唔臭 細菌開始分解氨源

海內存知己,天涯若比鄰
https://v.douyin.com/VQngt4/