請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 4136|回復: 7

測銅讀數 [複製鏈接]

各位c 兄, 請問圖讀數應該是多少? 我判斷唔到
colour_cu (2)2.jpg

就咁睇0,25

我用呢個Apps: Aquarium Notes,幫你check到係0.40,有興趣自己download落手機試試。

買seachem 隻測銅,會清晰好多

海洋有售

最佳新人 論壇元老

eltsoraai 發表於 2019-10-13 18:51
買seachem 隻測銅,會清晰好多

海洋有售

好似難用得D !!

API同Seachem兩隻都有用過,關鍵係你要check幾低度數o既銅,如果係要測試微量o既銅,咁就應該隻隻差唔多。
FOT就應該無所謂,RT就無謂嘥錢再買試劑,索性買包吸銅棉扔落缸等佢幾個月可能更實際。

最佳新人 論壇元老

小魚毛 發表於 2019-11-13 19:43
API同Seachem兩隻都有用過,關鍵係你要check幾低度數o既銅,如果係要測試微量o既銅,咁就應該隻隻差唔多。
...

其實係想 Check 住加銅, 唔想過度和唔想加少咗...........

nickcw 發表於 2019-11-26 09:02
其實係想 Check 住加銅, 唔想過度和唔想加少咗...........

如果你係想比較API同時Seachem邊隻測銅試劑好用啲,咁我會推廌API。

雖然API只係Cheap嘢,而且Seachem隻銅藥好多人用,不過我覺得Seachem隻銅測試劑唔好用,特別係佢畀支膠棍仔你就咁揩啲粉撈落藥水度,咁樣根本好難確定準啲粉o既份量;再講佢每次測試o既水量都好少,咁樣對色會好唔方便。

用API隻銅試劑,加埋Aquarium Note個Apps幫手對色,應該夠用。