請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 4709|回復: 14

新手開缸問題 [複製鏈接]

大家好, 我是咸水缸的新手, 現準備開缸, 爬文後還有開缸問題, 希望各位師兄多多指教。

準備開缸資料: 用500x300x350 (高) 背濾缸, 5L生物環, 1吋沙底, 造流一個, 化氮一個, 光學鹽計, 生物石& Reef Rock 做景, 用Red Sea開水, 會用半隻死蝦開缸

問題如下:
1. 如果用沙底, 要用哪隻size的沙? 最幼細沙嗎?
2. 落完死蝦3日左右落硝化菌正確嗎?
3. 要落多少硝化菌? 期間要加硝化菌嗎?
4. 化氮, 造流 & 燈幾時可以開?
5. 如果n-cycle完左, 係換幾多%水?

謝謝各位師兄, 感激不盡!

5. n-cycle 運作,你爬完文,消化左先:

http://www.seafishzone.com/forum ... &extra=page%3D1

咁就要睇下你目的 美觀定係功能性. 如果美觀 1號沙;如果功能性 即係口沙底 咁就要唔同大細沙 度唔講 太長 自己Google
2. 落完死蝦3日左右落硝化菌正確嗎?
如果質量好硝化細菌 無問題。
3. 要落多少硝化菌? 期間要加硝化菌嗎?
少許 如果有活石其實唔使落. n cycle完之前唔使再落
4. 化氮, 造流 & 燈幾時可以開?
全部一開始就長開 化氮俾佢爆衝 或者拉高 目的只係當作泵 唔好打污水
5. 如果n-cycle完左, 係換幾多%水?
先測試no3 換水量剛剛可以降到no3到你希望數值
最少降到50ppm以下 最好10左右 唔建議換太多水
海內存知己,天涯若比鄰
https://v.douyin.com/VQngt4/

whoisnemo 發表於 2019-10-15 10:51
咁就要睇下你目的 美觀定係功能性. 如果美觀 1號沙;如果功 ...

唔該曬師兄

放了死蝦一星期,d水還是很清?

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

睇下當時水溫啊.
你用咩死蝦.用冰鮮蝦.可能會有防腐劑
所以難化D
返工冬眠放工失蹤善良熊

Teddy 發表於 2019-10-27 16:34
睇下當時水溫啊.
所以難化D

用鮮蝦,剝了殻,已經化晒,但水仲係好清?

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

清曬.就可以用test key 試下no2
返工冬眠放工失蹤善良熊

Teddy 發表於 2019-10-27 17:24
清曬.就可以用test key 試下no2

水未變白過,no2一直都係0

其實有生物石就唔好落死蝦,生物石本身都有菌

petrechan 發表於 2019-10-27 18:29
水未變白過,no2一直都係0

當然一直係0啦,生物石都本身有菌,你點測都係0

500 x350 x500係cm?,我自己就唔會用生物環,我自己用緊ph生物珠,細細粒,可以放多d

kwan88a 發表於 2019-10-28 10:08
當然一直係0啦,生物石都本身有菌,你點測都係0

有6kg係 reef rock, 只有2kg 係生第石
唔落死蝦,咁要落咩?

petrechan 發表於 2019-10-28 15:06
有6kg係 reef rock, 只有2kg 係生第石
唔落死蝦,咁要落咩?

你而家就係測來測去No2都係0,就係有生物石係魚缸,你覺得有生物石還要落野?,你想整死生物石你就落啦

Teddy 發表於 2019-10-27 16:34
睇下當時水溫啊.
所以難化D

請問: 我放了冰鮮蝦3天, 水不清, 但NH3 都只是0.25, 是否需要轉用死蝦或只要等多數天NH3 便能爆標? 謝謝