海水領域 SeaFishZone

查看: 9156|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

求現成缸或連櫃 推介 [複製鏈接]

樓主
兩間都係黑店,岩晒新手幫襯,養海水魚你首先去爬下文,了解養海水魚缸既要求先啦,你估淨買個魚缸+櫃就養到咩,要配合器材架…

沙發
loin20409 發表於 2019-10-15 22:46
呃... 看來你無睇內文.
不過都多謝你的回應, 黑唔黑就唔太知, 維X銀X 有幾間, 佢地各有1間D SALE 的確係 ...

我睇晒內文啦,我估你無咩耐性去爬文睇內文,依度D養魚老手見到你個題目及問題,根本都唔會理你,我得閒才答你兩句咋。
養魚ok . 養珊瑚就pk , 就証明你連基本養珊瑚要求都唔知啦, 你FOT缸基本NO3會好高,珊瑚基本承受唔到,換個新缸都係一樣。
你養左6年又如何? 你既問題已經代表養得耐都無咩進步?銀河、維港、迪士尼、碧湖......同系列都係同一集團,產品一樣、造缸工場一樣,手法一樣 。
有底沙缸仲想用洪吸落水......攪清楚好處壞處先講啦,如果本身係普通缸又想保留繼續用,又想設置沙缸作過濾的話,主缸唔鑽窿,用洪吸箱係折衷方法,如果買新缸當然一步到位訂造滴漏缸啦。

板凳

2009 年....你不如用底喉架算,化氮器都唔駛
你攪唔掂家人,你養既缸永遠唔會成功, 養到菇同波羅釘就叫養到?基本上在香港海域都養到啦,粗生到不得鳥!
多魚多餵食,睇相片已經知NO3唔會合格啦,只是頂唔住既珊瑚先死姐,NO2同NO3係要求達到"0" , 你個缸起碼NO3 有5-10, 還有PO4 未計,菇唔同波羅釘唔需要餵,光照共生澡才是重點。

地板
無話一定要達到【零】, 不過十幾條5cm既魚,餵飼產生出來既屎才是No3高既重點,單靠換水係無可能令no3長期保持低水平,除非你有草缸、滾豆機、沸石桶啦
大耳菇我當然見到啦,餵唔餵各有各說,不過都係餵生口又係增加過濾負擔!