海水領域 SeaFishZone

查看: 9158|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

求現成缸或連櫃 推介 [複製鏈接]

樓主

玩十年?如果只求現成缸,肯定有難度。

我只玩過一個缸,啱啱就係十年前訂造o既,我都擔心會有膠邊老化問題,不過到而家Touch Wood都仲用到,係個櫃啲木皮邊起咗啲,同埋櫃門較生鏽啫。十年前兩尺背濾缸(三面水晶)連實木櫃造價四千,今日我諗一個doub都可能唔止,低唔低就見人見智。我信賤物鬥窮人,但唔信會有又平又襟玩呢會事。

沙發
關於NO3問題,樓主係咪用水喉水開鹽咁玩?係就無可能降到NO3。因為我地家居自來水o既NO3一般都有10以上,個別地區更可能去到30~40!咁樣你每次換水都只會加重個o既污染源,就算你個過濾系統再強都於事無補。如果你咁都keep到NO3 10,咁就真係本事。

不過你無驗過水,一砌都係靠估,咁樣其實都幾難有人幫到你,買盒試劑平過你買件珊瑚,呢啲錢無得慳,檢驗水質更加係玩珊瑚o既指定動作,再懶都起碼要知個缸o既NO3,PO4水平。

你投放入個缸o既$、心血同時間,一定會同你個缸o既生物狀態成㠪比。

板凳
關於NO3問題,樓主係咪用水喉水開鹽咁玩?係就無可能降到NO3。因為我地家居自來水o既NO3一般都有10以上,個別地區更可能去到30~40!咁樣你每次換水都只會加重個o既污染源,就算你個過濾系統再強都於事無補。如果你咁都keep到NO3 10,咁就真係本事。

不過你無驗過水,一砌都係靠估,咁樣其實都幾難有人幫到你,買盒試劑平過你買件珊瑚,呢啲錢無得慳,檢驗水質更加係玩珊瑚o既指定動作,再懶都起碼要知個缸o既NO3,PO4水平。

你投放入個缸o既$、心血同時間,一定會同你個缸o既生物狀態成㠪比。

地板
loin20409 發表於 2019-10-19 14:34
謝謝師兄解答.
有關現成缸, 我認為, 平係因為大量生產, 而訂製的就個人生產, 所以貴D都好正常.
而且魚缸 ...

無研究過AA套缸,唔敢評論。不過講真,咁多年呢我都無咩聽過話用AA缸呢玩鹹水,玩珊瑚就更加絕無僅有;反而用ADA缸,由淡水轉草缸轉入鹹水就唔少。所以如果你話計牌子,我只會數Red Sea套缸,佢真係設計呢畀海水專用,另外就一批仿Red Sea o既大陸套缸。不過無論係Red Sea好,或者其他仿製品好,佢地o既價位都應該唔係你杯茶,不過你不仿參考o下。

除咗特別設計之外,可以留意o既係訂造缸o既用料。魚缸玻璃最起碼有普通玻璃同水晶玻璃兩種你揀,後者o既透光度同硬度都高好多;仲有係玻璃膠,外國貨同國產或者土炮o既耐用度又有唔同。再睇個櫃,訂造係會用實木加木皮或者防火膠板,而大缸更加會用鐵架再包木;咁o既用料就算Red Sea呢啲外國名牌子都做唔到。情況就好似喺宜X同實X買現成傢私,佢地全部都係用複合板加組裝式結構,有無可能用到十年?同你用多幾倍錢去搵人訂造傢私根本係兩回事。

另外樓主好似話想用鋼製貨架去放魚缸,個架應該會夠力,不過你有無諗過生鏽問題?再靚o既鋼水都敵唔過鹹水鏽蝕,請三思。

講真,魚街大多舖頭都只係想啲客不停咁買魚、買器材,同埋換缸,如果啲嘢咁襟用,佢地就會做少好多生意。所以如果你真係想搵個襟用啲o既魚缸,我o既忠告係請你跳出「現成套缸」同「魚街」呢兩個框框,細心比較o下唔同海缸o既用料先。