請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 2677|回復: 2

毒魚問題 [複製鏈接]

我想問下除咗東非魚 係米其他國家捕魚已經用緊山埃捕
已知 賓魚同印尼

樓主唔好誤會,毒魚唔係咩新捕魚法,更加唔係所有o既東非、賓、印都係毒魚!
山埃毒魚係以前一種落後同低成本o既捕魚法,一個人一樽藥,就咁喺水底噴幾o下,就可以任你撈,邊似落網或者魚槍捉咁麻煩!不過嗰陣主要係捉食用魚,啲魚係暈係死無咩所謂。之後觀賞魚興起,漁民仍然沿用呢個方法捉魚,至有毒珊瑚魚出現。再之後環保意識抬頭,各地開始立法禁用魚炮同山埃等方法捉魚(包括香港),但係一啲偏遠落後地區,又禁得幾多?
魚民都係為咗搵食,問題係賣魚o既只求做生意,買魚o既又一味貪平,至令毒魚有價有市。

而家毒魚其實己經唔常見,不過你問都一定唔會有舖頭話畀你聽佢賣o既係毒魚,單憑來源地或者外表都唔易分辨,見到魚價特別平,舖頭商譽又欠佳,咁就最好眼看手勿動。