請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: air

開缸一個月仲係死魚 [複製鏈接]

放濾材空間細,自然就要用較好既生物環,參考一下人家18寸背滴,4L 靚環 、QQ化氮 基本設備啦
http://www.seafishzone.com/forum ... &extra=page%3D2

你用珊瑚骨唔係唔得,不過唔知你珊瑚骨、底沙,落缸前洗乾淨未呢
唔夠錢入器材的話,就要等到設備完善才開缸,無謂浪費錢,浪費生命。

走晒啲沙佢試下

rickycmleung 發表於 2019-11-19 17:35
大家唔好諗個setting 問題住,樓主話每次落魚幾個鐘就死,咁即係仲差過魚街D新番選魚箱, 魚街D箱淨係打氣都日 ...

係得幾個鐘,但已經慢慢對水,而且啱落缸時都仲游得ok

藍魔啱落缸就即刻霸左呢個位唔走

黃尾弱d就去左角落位

而且2條係鋪頭見到時都游得冇話有咩特別..

arfaifai 發表於 2019-11-19 17:38
1) 生物石缸,基本上已有少量硝化細菌,但缸內水流明顯不足,缸左下已經有啡台積起。
2) 出水口咁細條,我 ...

1. Ok會加造流增加左邊水流

2. 出水口冇計係原裝跟埋個缸,大細fix死左,個泵已經係用nj 3000較到最細,又校過出水囗方向,但仲會吹起中右邊d底沙...

3.明白,暖管會遲d加

4.加底沙原本係諗住好睇d,但而家洗5洗抽起先?

5.塊綿係因今日換左所以先咁白..

6. 係活石,只係買時d色較白,得少量紫苔

sun.sun 發表於 2019-11-19 17:51
唔用化氮,都加氣泵丫,會否缺氧死

仲未知,但d魚又冇浮上水面抖氣or呼吸急速個d
而且啱落缸嘅幾個鐘又唔覺d魚有不妥..

arfaifai 發表於 2019-11-19 17:56
放濾材空間細,自然就要用較好既生物環,參考一下人家18寸背滴,4L 靚環 、QQ化氮 基本設備啦
http://www. ...

底沙同珊瑚骨都係沖過洗過先落缸的
化氮就仲搵緊,小型化氮好似多數係bm?
但以而家呢個情況洗唔洗由頭開始?..

魚落缸咁快向西多數係中毒, 有魚如果不開化氮最好開泵, 死左的魚可以不用撈起, 不如換左的水再等多2星期睇下先啦

請問水泵幾大?
就咁睇相,可能過濾循環唔夠,
死流死水缺氧!

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

你依家個缸水有問題
成缸換曬啦.再一次重新開缸
準備咸水.等一日左右放粗生魚.日日都喂魚
等佢運行一個月啦
以上你基本開缸程序
沙底我都未攪得掂
你就最好唔好用沙底啦
返工冬眠放工失蹤善良熊

rickylam0268 發表於 2019-11-20 00:05
魚落缸咁快向西多數係中毒, 有魚如果不開化氮最好開泵, 死左的魚可以不用撈起, 不如換左的水再等多2星期睇下 ...

之前第一次死魚個陣都試過換水,但第二次再加魚個陣都係幾個鐘死..

Tsimhim 發表於 2019-11-20 10:52
請問水泵幾大?
就咁睇相,可能過濾循環唔夠,
死流死水缺氧!

泵用緊nj 3000
有苔個邊d水流係慢d
反而中間同右邊d水流又好似大左d,成日吹起底沙....

Teddy 發表於 2019-11-20 12:27
你依家個缸水有問題
成缸換曬啦.再一次重新開缸
準備咸水.等一日左右放粗生魚.日日都喂魚

ok,咁我試下吧
但一日就放魚怕唔怕太快?

Del

air 發表於 2019-11-19 15:28
Ok

化氮又唔比,打氣都唔會比,條魚咁比你玩死

air 發表於 2019-11-19 13:25
其實都有度過自來水no3,個tester顯示都係0,應該最多得0.x or 0.0x?我諗應該對成缸水影響唔算太大?
Ok,  ...

養咸水魚,有專用菌水蜂皇漿多數用係淡水,我自己唔會用係咸水到啦

kwan88a 發表於 2019-11-20 19:27
養咸水魚,有專用菌水,蜂皇漿多數用係淡水,我自己唔會用係咸水到啦

化氮呢緊會加
但菌個度我見有唔少魚友都係用蜂皇漿開缸,所以先會用..

唔好意思 只係睇第一個貼 冇追曬樓主post.
1. 冇測nh4
2. n cycle基本要見no2由爆紅變0,你有做嗎.
海內存知己,天涯若比鄰
https://v.douyin.com/VQngt4/

第一次落完蜂皇漿後有冇 keep 住落其他野?

死得咁快咁興奮似氨中毒,買支 tester 測 NH3/4 先。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

都唔會兩.三個鐘就死.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/