請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 9010|回復: 12

PO4 值0.03 但生藻問題,求CHING指教 [複製鏈接]

缸資料:2呎背濾
開缸4個幾月
每日開燈9小時
缸數據:
NO2-0.01
NO3-3
Po4-0.03
Kh-8-9
生物:
藍吊,黃吊,一對小丑,古B
豬腰,飛碟,非皮,美千,扣

求解決:

近呢星期我發現珊瑚有一絲絲啡色既藻,卡左係珊瑚度,度過PO4-0.03,但仍無法解決,求CHING 指點下

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

換水時吸走同落多幾隻唔同菌種
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2019-12-14 06:53
換水時吸走同落多幾隻唔同菌種

有吸走,同埋有拎石出黎刷但過2日又出返。。。。
CHING 咩菌種?有介紹??

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我唔知丫 發表於 2019-12-14 07:40

魚街有好多隻TM、7仔水、鯊魚菌種……
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2019-12-14 09:36
魚街有好多隻TM、7仔水、鯊魚菌種……

了解THX CHING ,再研究

CHING 就係呢D,叫咩藻?有無成因?

水測唔到唔等於唔關PO4事,因為生物石會吸附PO4,所以水無,石都會將之前吸咗o既PO4「放」翻出呢,遇上有藻就會利用生物石所釋放o既PO4繁殖,所以水中o既PO4低,藻仍然可以快速增長。

如果珊瑚有傷口(一般都係燒緊o既角),更加會見到啲藻直接喺啲骨上面生出呢,估計係因為珊瑚傷口腐化,轉化成PO4吸引藻類生長。不過你件千手唔似有傷,似係啲藻咁啱纏到上去。

生物石一刷完就會生綠毛台或草

同你一樣 有日開大左白燈 就開始爆呢啲藻...
第二日即刻較番細白燈換水,但都係慢速生緊
求解決方法

Fungyiu 發表於 2019-12-18 17:03
求解決方法 ...

CHING,你都係呢隻?

試o下用「孤糕」search: cyano algae 或者cyano bacteria,就唔難搵到相關資料。cyano係指藍藻,亦即係指喺湖泊或者海邊出現o既紅潮,佢地係好簡單o既生物,繁殖速度快,唔會對其他生物直接構成威脅,但若果大量出現,就會搶去水中氧氣,導致其他生物缺氧而死。

華文RT友對佢地有好多叫法:妖苔卅紅苔卅鼻涕藻卅垃圾藻......玩得RT一定會同佢交過手,水源不淨、水流不足、生物石吸收了NO3\PO4、藻菌隨珊瑚或者珊瑚附著的石入缸,都有機會引發。雖然未必直接傷害到缸中生物,但個別珊瑚比較需求大量水流及光照,畀cyano大量覆蓋o既話,就有機會導致缺流卅缺光卅缺氧而死,所以對附佢地都唔可以嘆慢版。

Fungyiu 發表於 2019-12-18 17:03
求解決方法 ...

針對翻cyano爆發成因,先要改善水質:用純水或者𩟘餾水代替水喉水,減低缸水o既NO3\PO4;加強造流;洗石刷石;入缸前做足Q石同dip珊瑚o既步驟,都可以減少爆發o既機會。

但因為太粗生太易繁殖,所以要完全避免相信係無可能。廠家係有出化學藥品對付
cyano,不過玩RT我自己就傾向玩「自然療法」。河大提過o既TM、7仔水、鯊魚菌種自已無用過,估計都係改善水質o既益菌。不過最近睇翻一位台灣sps達人同大陸網友交流,討論到兩KZ同Aqura Forest兩大系統o既用法同心得:
台北老齊硬骨缸 (2018.1.03, 三年零ㄧ天)
當中有提到KZ有一隻菌水:
「Cyano Clean: KZ 新產品,專門對付 紅泥藻 或説 cyano bacteria。其原理是利用 KZ 培養之益菌強力壓制cyano 菌。和Coral Snow混合使用效果更佳,但有時需連續使用數週辶之久。KZ另有一產品 A-Balance,也以處理Cyano為主,不過我至今沒用過。使用A-Balance可能有毛縮短現象。」

我唔係KZ粉絲,Coral Snow同A-Balance都無用,不過Cyano Clean就有用開,平時每星期一滴(100L水),主要目的係去除雜草,睇翻達人提示,至醒起原來係「去除雜藻」至真,即刻喺換水後用雙倍份量--兩滴落缸,困擾兩三個月o既鼻涕藻問題立即減退,三星期後完全絶跡。
我唔敢講話絶對有效,因為我另有一個12寸細缸有紅苔問題,都搞咗半年,試用CC四星期,至今都只可以話情況有改善,未完全解決問題,我相信每個缸o既情況都唔同,無話會有一枝神仙水可以咩都搞掂晒。不過喺本地深入討論養珊瑚o既資訊買少見少,KZ同Aqura Forest都變成極少極少眾玩意。希望通過Cyano Clean呢類通用性o既產品,鼓勵更多玩家試o呢兩大牌子o既出色Product。