請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 2810|回復: 5

螺, 清潔團隊 [複製鏈接]

有什麼螺可以用做清潔 團隊。

可以在那裹買?

和街市買的,沙灘 拾的,有什麼 分別?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

食苔螺,水族館都係十蚊隻,買廿蚊夠用

街市買的,沙灘 拾的,有什麼 分別?.....會不停痾黑屎

外國綱站話可以用nassarius snails 來清潔沙。香港有冇得賣?

補充內容 (2020-1-14 12:12):
看圖有點象街市買到的花螺。不知昰否同一種?

要分辨相信都幾難,莫講話去街市搵,就算畀你喺魚舖見到都唔知邊隻打邊隻。除非你有相熟舖頭推介,否則唔建議你亂試。有啲螺會食珊瑚、有啲螺會有毒或者捕食其他生物(包括魚類),買錯隨時唔止捉蟲咁簡單。

真係想搵清潔沙床o既螺,建議你可以搵跳螺。N年前有樓上舖引入一種名為美國士多卑梨螺,聲稱可以食苔兼清潔沙床,飛機貨成為九十大洋。試過係work,不過後尾喺魚舖見到一隻叫跳螺o既物體,同美國貨一樣一模,舖頭老闆話係本地貨,只收$30。
唔同地方唔同叫法,不過跳螺呢個名我聽過魚民朋友提過,魚舖又係咁叫,相信都無咩錯。

唔好對佢有好大期望,螺動作緩慢,所以清潔效率同樣有限,不過低成本零照顧,啲確係簡單方便o既清潔部隊。

留意如果缸入邊有寄居蟹就唔建議共養,因為寄居蟹會攻擊佢地,搶佢地個殼呢自用。

東海同皓海都經常會返貨,可以上去問問。