請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 4271|回復: 8

白點會唔會突然反缸 [複製鏈接]

本身開缸半年 300l水 養緊 黑醜x1 野生小醜x3 新娘x1 魔魚x7 珊瑚美人x1 黃旗倉x1 馬安x1
丹麥吊x1 藍吊x1 藍吊曾生滿白點 之後都冇晒 係條馬安仲有d白點 但開口既
其他魚正常 都食野 no2都維持最低咁 早6日前開始 其中2條小醜 停係塊瓦片上唔係好郁 唔食野
馬安都唔食野同好似有d發毛咁 其他魚大部份都正常食野 只係新娘同藍吊呆呆地
前晚 開缸魚小醜同馬安死亡 新娘開始唔掂 個口唔合埋 眼有矇 但仍游水 黑小醜個身開始發毛同沉底
尋日朝 另一條小醜死亡 同日晚 黑醜發毛下死亡 藍吊死 到今朝 新娘死埋 死前都係唔合埋個口
想問問 我個缸係出現咩病導致咁 開缸半年都未試過咁短時間死一半魚 出現問題時 嘗試過半缸水加打氣
白點經常新魚返就有 但隔一排就冇事

白點不會死魚,但會引起其他傳染病
例如小丑常見的起白毛毛,毛菌傳染力好快
生病至死魚前後三四天,這是個人經驗

KeiK 發表於 2020-2-24 13:00
白點不會死魚,但會引起其他傳染病
例如小丑常見的起白毛毛,毛菌傳染力好快
生病至死魚前後三四天,這是 ...

多謝解答 如毛菌出現 有咩辦法救 我缸未用過藥
估唔到死得咁快 仲要養左半年既開缸魚都死

好抱歉我唔知道,之前我反缸,三十幾條死剩六七條

如果再落藥,結果可能仲差,但可以試吓落少少殺菌水

KeiK 發表於 2020-2-24 13:18
如果再落藥,結果可能仲差,但可以試吓落少少殺菌水

有邊隻殺菌水推介?

師兄你想救缸定救魚先,同埋你之前由開缸餵魚習慣、Q魚方法

我想問如果係甘既情況,需要重新開缸嗎?要大換水同洗石嗎?因為我係rt缸,想請教一下