請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 1912|回復: 18

[出讓] 超級清潔能手、鹿角藻,石蒓 [複製鏈接]

超級清潔能手--食苔螺,有足夠數量,包保將你個缸變得乾乾淨淨。

本來佈滿青苔,鈣藻,兩日已經清出一個範圍

本來佈滿青苔,鈣藻,兩日已經清出一個範圍

本來佈滿青苔,鈣藻,兩日已經清出一個範圍,而且仲係數量未夠既情況下

螺$10 (至少十粒起,廿十送二)
鹿角藻 $40 拳頭
石蒓 $40 拳頭

彩虹附近交收

C 兄, 食苔螺會唔會食高等藻? 如提子,羽毛等...

loin20409 發表於 2020-3-24 16:55
C 兄, 食苔螺會唔會食高等藻? 如提子,羽毛等...

唔食,我都有養

謝謝C兄, 啡紅苔都食嗎?  
同埋, 要鹿角藻 $40 拳頭 + 6只螺$10 得唔得?

loin20409 發表於 2020-3-24 17:19
謝謝C兄, 啡紅苔都食嗎?  
同埋, 要鹿角藻 $40 拳頭 + 6只螺$10 得唔得?

啡苔無問題,紅苔無試過
有興趣留電話whatsapp 聯絡

yaris 發表於 2020-3-24 17:30
啡苔無問題,紅苔無試過
有興趣留電話whatsapp 聯絡

PMED

Fot 玩唔玩到鹿角同石蒓?

浮仔 發表於 2020-3-25 13:25
Fot 玩唔玩到鹿角同石蒓?

呢樣唔知道喎

loin20409:啡紅苔都食嗎?
唔洗諗,無咩生物會食紅苔,哽得落都可能會畀佢毒死。對付紅苔只有:刷石、換水、落菌、落藥 4 條路你揀。

浮仔:Fot 玩唔玩到鹿角同石蒓?

水質唔太差、無落過藥或者都仲有得諗,不過最關鍵應該係魚o既問題,只要有草食性o既魚(eg. 所有吊類、狐狸⋯⋯),就有幾多都同你食幾多。

小魚毛 發表於 2020-3-25 18:31
唔洗諗,無咩生物會食紅苔,哽得落都可能會畀佢毒死。對付紅苔只有:刷石、換水 ...

其實吊類會唔會食鈣藻?

浮仔 發表於 2020-3-26 11:08
其實吊類會唔會食鈣藻?

太硬喇,食唔到,魚類之中應該只有青衣之類o既隆頭魚會咬佢,不過呢類魚以食珊瑚為主,RT免問。

其他生物可以試o下長刺海膽,不過佢都有機會咬珊瑚,珊瑚玩家要小心考慮。

收pm

去岸邊有石地方大把可以執食苔螺
但係只係輔助 最後都係用魚缸刷先乾淨
螺會食到好多唇印.....

sangyui 發表於 2020-4-1 12:34
去岸邊有石地方大把可以執食苔螺
但係只係輔助 最後都係用魚缸刷先乾淨
螺會食到好多唇印.....

本地螺大把有得執,不過你忘記左佢地會痾好多好多黑屎

小魚毛 發表於 2020-3-25 18:31
唔洗諗,無咩生物會食紅苔,哽得落都可能會畀佢毒死。對付紅苔只有:刷石、換水 ...

小魚C兄, 原來你之前在這都回答了我的問題, 因為你沒用回覆功能, PM樓主想要食苔螺後才看到.
十分感謝你, 不過近日開的新缸, 近LED 燈的才生紅苔, 都生得幾快下... 近日會減燈的, 望能獲救.

紅苔出現係因為缸入邊有過多PO4,遇上紅苔藻(通常係隨新買啲珊瑚o既基石入缸),加埋足夠光線就會爆。

減光照只係治標,加翻光之後又會再爆。

要治本就要對付PO4。喺水入邊o既PO4單靠換水或者落除PO4濾材\菌水就搞掂,唔難。最麻煩係啲石之前吸咗 PO4 而家放翻出呢,咁就算測試水質都驗唔到PO4,惟有起刷石、刷石,次次換水咁樣玩佢幾個月至有機會搞得掂。

市場上有啲除苔粉之類,不過個人唔讚成RT落化學嘢;另外有啲以益菌抑制紅苔o既生物制劑,好似KZ嗰隻Cyano Clean,不過都要視乎個缸o既情況,無話百分百work。

loin20409 發表於 2020-4-8 09:56
小魚C兄, 原來你之前在這都回答了我的問題, 因為你沒用回覆功能, PM樓主想要食苔螺後才看到.
十分感謝你 ...

其實之前都有唔少討論紅苔o既Post,好以呢篇:
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=35438

唔該!想要鹿角藻 2拳!星期一交收可以嗎?

小魚毛 發表於 2020-4-10 13:07
紅苔出現係因為缸入邊有過多PO4,遇上紅苔藻(通常係隨新買啲珊瑚o既基石入缸),加埋足夠光線就會爆 ...

謝謝小魚師兄, 唔知關唔關開缸個時落左D純蜜糖落去事... 不過, 我近日減左燈同加重PO4X4 真係少左D 紅苔了...