海水領域 SeaFishZone

查看: 9166|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

新缸一個月依然死魚 [複製鏈接]

樓主

10L, 依家水溫21度,你缸水幾度?得10L水,又無化氮,淨養珊瑚,加幾隻蝦就算啦,養魚都係一、兩條人工小丑吧!

沙發
你睇下人地,一呎缸,12-13磅生物石,用eden 511濾桶,裝滿Sera環,駁電子水冷、QQ1掛缸化氮、sw2造流器,zet 1211 led燈,25w暖管,紅海珊瑚鹽、碘水、鈣水、增ph劑,增細菌7水。
你就會明白點解…你付出如何,結果也必如何?

板凳
大缸就話換水化學鹽貴姐,一呎缸都用廁所水養,不如唔好養啦

地板

樓主鬼鬼崇崇pm我:你唔好傻得咁勁 ok? 一個準30方。 得27升水 落 15磅石得返10升水。  咁魚鋪 果d 五六尺 300升魚缸 米要落 200磅石。  仲有我有水冷。  我真系少見識人10升水用化痰 qq 主要系for 20-40升。

原來老手扮新手,又有水冷(唔知出咩黎推),一呎方缸有28L, 落了15磅石得番10L水…
咁多器材又唔講,問題已經好容易估,就係廁所水唔得囉!