海水領域 SeaFishZone

樓主: denniswong1234
打印 上一主題 下一主題

這條是野生定人工黑背心?如何分? [複製鏈接]

knec0412 發表於 2020-10-9 16:00

有無咩意見分享下?

denniswong1234 發表於 2020-10-6 10:42
咁樣即係16樓所講既上下擺動?代表野生?

denniswong1234 發表於 2020-10-6 10:27
Update 下個狀況,前日又買多條野生黑背心,今次就貴好多,大家可以睇下個身啲黑既分佈,俾啲意 ...

兩條丑一齊喺缸入邊生活而又無打,咁都己經算係配咗一半,不過感情呢家嘢其實好難講,喺佢地正式行埋之前,仍然會有其他因素會影響呢段關係:

1)小丑應該要大到體形2.5~3寸以上至算係成熟,所以就算同居,都未必夠秤搞出魚命。

2)如果你再加丑落缸,咁就有機會破壞呢段關係。小丑係母係社會,所有小丑出生都係雄性,喺一藪小丑之中,最大嗰條會變成雌性,再揀選合意o既雄性配對,同埋保護整藪小丑。所以佢地唔係一夫一妻式配對,更加唔會山盟海誓、白頭到老。如果條雌死咗,咁另一條大丑就變性成新領導人。
所以樓主呢對暫時可能只係「合眼緣」,要直到其中一條大到變成雌性,佢地至會有機會生兒育女。如果你再放條大丑落缸,咁原來呢對就有可能變成「兩夫共侍一女」。

3)清缸比較難畀小丑組織家庭,有石(有葵或者LPS就更好)等於有遮掩有保護,佢地有安全感亦都可以劃地盤,咁呢段關係自然更穩固。再唔係放隻水杯或者花盤仔落去都得。上到車有地方搞嘢,就唔憂無得生啦。

小魚毛 發表於 2020-10-10 12:32
兩條丑一齊喺缸入邊生活而又無打,咁都己經算係配咗一半,不過感情呢家嘢其實好難講, ...

好詳細!! 唔該! 得佢自己一條小丑既話,咁如果養左半年個條係咪雌性?無得分雌雄?已經有石但都無石附近,夜晚都係各自係一個角落...去睇下啲花盤仔先

小魚毛 發表於 2020-10-10 12:32
兩條丑一齊喺缸入邊生活而又無打,咁都己經算係配咗一半,不過感情呢家嘢其實好難講, ...

小丑出世唔係無性別架咩?

荷蘭橙 發表於 2020-10-10 18:13
小丑出世唔係無性別架咩?

多謝Ching提醒,差啲教錯人!

denniswong1234 發表於 2020-10-10 12:52
好詳細!! 唔該! 得佢自己一條小丑既話,咁如果養左半年個條係咪雌性?無得分雌雄?已經有石但都無石附近, ...

唔好自己吹喇,不如你睇o下呢篇資料:小丑鱼的性别特征

如果呢篇嘢無錯,12至24個月o既小丑開始成熟出現性徵,一直單獨飼養o既小丑就會直接變成雌性。

小丑要從外表分別雌雄其實唔容易,一個簡單方法,兩條放埋一齊,大啲、惡啲嗰條就係乸。當然,如果兩條都係乸,咁就唔單只配唔成,更加會打死其中一條。

如果有心配對,幾個建議可以參考:
1)買對裝小丑,一定無死;
2)買細條未成熟o既小丑,而且最好兩條以上咁買,就比較大機會自然配對成功;
3)如果係都要幫缸入邊條丑做媒,咁就要小心。細條o既仲比較簡單,買大條過佢就比較容易成功,因為舊魚打唔過新魚;但調返轉條舊魚己經大條變盛女,咁你只可以買細魚入缸,但新魚好大機會打唔過舊魚,除非咁啱呢條新靚合盛女眼緣,否則都係打死收場o既多。又不過,如果你肯花幾個月甚至半年,同佢地玩「禁室培育」,咁再唔合眼緣o既,都有機會培養出感情。