請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3955|回復: 8

水冷設置問題 [複製鏈接]

魚缸:側漏 (約60l)水冷:1/3機
水冷泵:1200l/h

1.我水冷set26度,27.5著機,降到26度,眼望住佢5分鐘內已經升返26.5度,到水冷顯示27.5度時我兩枝溫度計都仲係顯示缸水26度,

2.我將水泵閘細流量,著機次數密左同埋制冷時間短左,但係都係果頭降,幾分鐘內已經升上26.5,

咁既情況係個泵唔夠流量定流量大過頭?水冷係放魚缸隔

補充內容 (2020-5-6 10:27):
補充,水冷泵係頭倉經完水冷係上水倉(即尾倉)

唔使諗太多,呢排天氣熱啫。如果太陽照到個缸就搵野隔下。

但係水冷泵可以既話就放尾倉啦,入水冷既水應該要係最乾淨既,免得有污物積左喺水冷機入面
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

60L用1/3匹機?牌子型號?

leemanho 發表於 2020-5-6 11:41
唔使諗太多,呢排天氣熱啫。如果太陽照到個缸就搵野隔下。

但係水冷泵可以既話就放尾倉啦,入水冷 ...

好,放假搞搞佢

arfaifai 發表於 2020-5-6 12:53
60L用1/3匹機?牌子型號?

買大左預升級用得返😂😂😂奧凌咋

奧凌係電子水冷機,50L水魚缸用,我之前1呎方缸都係用佢,電子水冷唔係用壓縮機制冷,無話係幾多匹數,所以唔知1/3機怎樣計出來,記得好似係200w用電,簡直係平買貴用,耗電大而制冷弱,有心玩的話用部mini200 1/13匹機就制冷快靚正

奧凌都有壓縮機。

不過佢啲QC有幾好就真係難講。

如果樓主部機係新買。就考慮換個水泵先,1200L對1/3匹機呢講係比較細,大啲會穩陣啲。

不過如果之前用開無事,咁就試o下洗洗個泵同部水冷,特別係你個水冷泵放頭倉,會硬食好多污糟嘢,積落部機o既膽就會影響制冷效能,我自己就會一年洗一次機,搬部機入廁所駁條水喉去入水口,出水口另駁一條喉去馬桶,開大水喉,夠力o既話就會沖出好多污糟嘢,如果條水喉力度唔夠,就要打側部機倒翻膽入邊啲水出呢。

如果換泵洗機都無用,咁或者會係部機o既內置溫控探頭壞咗,無保養無代理又唔曉DIY,就要搵o下有無ching幫手搵溫控。

hide0116 發表於 2020-5-7 01:49
買大左預升級用得返😂😂😂奧凌咋

其實一般廠商所指o既冷卻水量係計到好盡,實際有效o既處理水量應該打個五折,所以你呢部其實只可以處理到150L  o既水量,再加上大陸廠習慣報大數,你升級o既新缸唔好大過120L,否則換過部水冷會更實際。

不過就算海利都係幾年貨仔,奧凌可以用到幾耐就更難講,所以樓主最好有定兩手準備。

唔該晒咁多位,我借左朋友個2000l/h水泵,問題解決晒了