海水領域 SeaFishZone

查看: 7914|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

生石 [複製鏈接]

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

樓主
生石唔會傳染,只係會一齊生!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
kwong426426 發表於 2012-12-8 01:59
thx
噢!!!
唔怪得灰仙生石先,跟住依家多左3條仙都生埋

勤換水,改善水質,慢慢會好!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

板凳
knec0412 發表於 2012-12-8 11:53
Ching,插咀一問,條魚個咀生石可如何處理?D石係咪越生越大粒,之後就會luck出黎ar?tks

留意住佢食唔食到野,果粒野會自己退
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

地板
如果影響進食,就西起佢,唔好餵粒糧,
餵片糧或急凍豐年蝦或毛蝦
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

tina_leung424 發表於 2012-12-26 03:30
請問你講嗰啲是不是白點病?

生石同白點唔同,生石係一D好似棉花狀物體,
附喺魚鰭邊,或者係粒狀物體生喺咀邊或身體上面,
通常改善水質就會好番!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

tina_leung424 發表於 2012-12-27 04:44
又係白色嘅話好難分tim...

唔難分辨,白點係一點一點,仲會擦身,
生石係一舊一舊,唔會擦身
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

tina_leung424 發表於 2012-12-28 04:29
請問c hing"仲會擦身"係...?

白點會擦身
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

tina_leung424 發表於 2012-12-28 14:57
R㾗?佢地點擦身?我留意唔到,唔好意思

好難用文字形容點擦身喎
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

藍圈仔 發表於 2012-12-30 10:28
師兄我每星期換1/5水但條藍面經常有水印及生石

除左換水之外,仲要睇下D生物環夠唔夠養箘
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500