海水領域 SeaFishZone

樓主: 我係wingk960
打印 上一主題 下一主題

今日買左個造流 [複製鏈接]

論壇元老

長線投資買個可調速的就唔怕買錯了,大細流都得,日大夜細亦得!
TIga

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

peterleung 發表於 2012-12-9 07:04
之前55吋大缸有三個 seio 造流,三年前轉換40吋細缸,再沒用做流,二個送了給朋友,好像還有一個藏於雜物箱,現時 ...

P兄咁早呀.其實都可以咁講既.已你D老手玩唔同我D新仔.可好易控制到你個缸既SETTING.而我D新仔.乜都驚驚地.再上網睇下大部份都係咁做.所以梗係買D需要既野囉.有時見到有D屎吹埋一邊又唔散.咁就梗係要靠個流打散佢囉.可能我玩多幾年.又唔同咁做法囉.不過....大前提下....我重玩唔玩到幾年呢..
講開暖管.個時剛養時,都係買支意大利野.又係一年就壞.但之後買第個牌子意大利野.今年重用到.
個人買器材,都係買D鬼老野隱陣.大陸牌子好似暫時重未用過.
我隻老虎其實都唔俾我買大陸野.佢話好危險喎...因為佢係好驚死個種人黎既
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

number 發表於 2012-12-9 08:04
便宜一點, 2800L, 6025, $430, 不過流量就低少少

上一級好似6舊幾,好貴.所以睇都冇睇到,過左我條線.放棄囉.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

ybkwok 發表於 2012-12-9 08:32
我用7500,2個出水配蛇仔喉,一個水面打橫吹,
另一個由水面直吹向缸底,加埋個造流,都好夠用!

咁你買定個萬二想等轉缸呀

做乜個個都貢早起身.重早過我

最佳新人 活躍會員 熱心會員

我係wingk960 發表於 2012-12-9 09:43
P兄咁早呀.其實都可以咁講既.已你D老手玩唔同我D新仔.可好易控制到你個缸既SETTING.而我D新仔.乜都驚驚地 ...

所以要攪好個沙底,便養了十條八條龍囉,但是心裡很矛盾,恐怕龍魚養得太大,年初送走了由幼魚變成魚的深水龍,今日又擔心養了快三年,由幼紅龍變身的彩龍.

peterleung 發表於 2012-12-9 10:05
所以要攪好個沙底,便養了十條八條龍囉,但是心裡很矛盾,恐怕龍魚養得太大,年初送走了由幼魚變成魚的深水龍 ...

所以我唔敢用咁厚沙.只用1吋沙到.咁就唔駛咁擔心.重有龍係未可以養得幾大架?我重想買多幾條.佢地好攪野.我個缸有小小石仔.佢成日慢慢咁搬埋一邊.
我執走左.見2,3日又有幾粒.終於見到佢一次.用個口將D石推下推下,好好笑.

everest 發表於 2012-12-9 08:42
長線投資買個可調速的就唔怕買錯了,大細流都得,日大夜細亦得!

但係冇叉五都落唔到樓..買唔起了.

我係wingk960 發表於 2012-12-9 10:16
所以我唔敢用咁厚沙.只用1吋沙到.咁就唔駛咁擔心.重有龍係未可以養得幾大架?我重想買多幾條.佢地好攪野.我 ...

紅龍、黃龍、雙印龍及深水龍都好養快太,粉紅龍和黑珍珠龍大得較慢亦好養,沒錯牠們有推小石的習慣,主要是尋找沙面細微的食物殘渣,進出沙床,清理沙面,使不會藏污納垢,只剩下附著細沙的硝化菌,真不愧是沙床的天然管理員.

peterleung 發表於 2012-12-9 11:41
紅龍、黃龍、雙印龍及深水龍都好養快太,粉紅龍和黑珍珠龍大得較慢亦好養,沒錯牠們有推小石的習慣,主要是尋 ...

請教師兄,你所說的黑珍珠龍是不是黃尾珍珠龍?
我養了幾次都養不到,可教技巧?
現養紅龍,彩龍,黃龍及不懂鑽沙的雪茄龍
謝謝師兄回覆

chifish 發表於 2012-12-9 12:00
現養紅龍,彩龍,黃龍及不懂 ...

我唔識,等p兄答你.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

我係wingk960 發表於 2012-12-9 13:24
我唔識,等p兄答你.

教下人啦,你自己都有養

brian 發表於 2012-12-9 16:46
教下人啦,你自己都有養

我呢d叫撞手神。都係好彩啫。邊教到人,

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

行完鴨記。
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

fung5900 發表於 2012-12-9 17:27
行完鴨記。

得個行,有咩用,有冇執到好野.

chifish 發表於 2012-12-9 12:00
現養紅龍,彩龍,黃龍及不懂 ...

黑珍珠龍和黃尾珠龍有所不同,只是背鰭微黃,但比較易養得多.所說的雪加龍可能與龍船類似,尾有彎月花紋,上下端較尖,不像紅龍般微圓,多不會鑽沙,

其實啲做流真係唔直咁貴
☉︹☉

論壇元老

peterleung 發表於 2012-12-9 11:41
紅龍、黃龍、雙印龍及深水龍都好養快太,粉紅龍和黑珍珠龍大得較慢亦好養,沒錯牠們有推小石的習慣,主要是尋 ...

我沙面好多啡苔,養龍幫唔幫到手呢?定係養條巴士?
2-11-11 藍吊,15-11珠仙,13-12小丑,20-12 ,藍面,27-12 粉吊,24-2-12 紅海騎士/青魔X3 ,30-4 法仙 ,4-5 紫藍吊, 1-6 埃及紫吊, 30-8 西澳仙B, 9-9 六線龍/蕃茄X2, 11-9 幢仙, 14-11 ,澳洲藍面/皇帝/毛巾, 18-2-13 東非紫月/紅海紫月/白尾/美國藍仙, 20-2 大法仙/大藍面
150X50X85 滴漏缸
Pump: NJ8000
Skimmer: BP-200AC

sheep14 發表於 2012-12-10 02:13
我沙面好多啡苔,養龍幫唔幫到手呢?定係養條巴士?

你沙面的啡苔,並非一朝一夕而得來,可先行分區清理,洗擦乾淨,再養一些龍魚或喜歡濾食沙粒的古比,如金頭沙之類,沙面才容易保持清潔乾淨.

peterleung 發表於 2012-12-9 17:50
黑珍珠龍和黃尾珠龍有所不同,只是背鰭微黃,但比較易養得多.所說的雪加龍可能與龍船類似,尾有彎月花紋,上下 ...

thks