海水領域 SeaFishZone

查看: 4109|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

醫病一問 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
如題,小弟有條藍面仔,買返黎已有2個月,開頭好搶食,但後期因追打新魚,所以西左佢2星期,期間佢都有進食,但見近E1個星期,佢開始收口,呼吸又急,常在缸底,見鰓又開得略大,身D顔色又退,請問各位ching覺得佢有乜病呢?可如何E治呢?請教一下小弟,tks

論壇元老

沙發
Any Ching can help????? Tks

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

板凳
有冇片睇?

地板
落tdc啦

論壇元老

我都係會落tdc...
買魚買上癮..

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

未搞清楚之前,唔好亂落藥!
請問開缸幾耐?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

條魚呼吸急,落tdc會令條魚呼吸仲急,好快打柴

論壇元老

ice28720 發表於 2012-12-12 11:03
有冇片睇?

已太遲了

論壇元老

ybkwok 發表於 2012-12-12 17:59
未搞清楚之前,唔好亂落藥!
請問開缸幾耐?

開了3個月多,2手舊環,開頭超搶口,但打魚西開一排後出事....

論壇元老

ice28720 發表於 2012-12-12 21:53
條魚呼吸急,落tdc會令條魚呼吸仲急,好快打柴

版主真高手,未聽Ching意見前小弟都加了少少tdc,結果一返就去就.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

knec0412 發表於 2012-12-12 22:57
開了3個月多,2手舊環,開頭超搶口,但打魚西開一排後出事....

雖然係舊環,但係缸水未夠成熟,
你既情況同我開缸時一樣,建議等多兩個月,
再買藍面,我用左半年時間,死左5條藍面,
而家呢條係第6條,已經養左1年半,亦都變左身添。
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

ybkwok 發表於 2012-12-12 23:07
雖然係舊環,但係缸水未夠成熟,
你既情況同我開缸時一樣,建議等多兩個月,
再買藍面,我用左半年時間 ...

5係掛!今day係日0N見到2寸藍面仔,又忍5到手帶左佢返黎wo,E家喺Q筒同條灰仙仔一齊養緊,千祈要保佑我ar

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

knec0412 發表於 2012-12-12 23:45
5係掛!今day係日0N見到2寸藍面仔,又忍5到手帶左佢返黎wo,E家喺Q筒同條灰仙仔一齊養緊,千祈要保佑 ...

你D藍面變白而死,就証明左你缸水未啱佢!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

ybkwok 發表於 2012-12-13 00:15
你D藍面變白而死,就証明左你缸水未啱佢!

tks ching指點,睇埋E條如5得既話抖一抖先,tks again