請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 672|回復: 18

[徵求] 剛毛蟲 [複製鏈接]

各位大師  各位大師  小弟草皮底下發現一條剛毛蟲
由於草皮已經生實在珊瑚骨上
想問吓用deep水可唔可以deep死條蟲?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

可以浸淡水,耐少少時間或者可以迫佢出尼

草皮浸淡水 怕唔怕死

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

A34011487 發表於 2020-6-29 17:30
草皮浸淡水 怕唔怕死

你吾會浸佢一粒鐘掛,五六分鐘就迫到

試咗了。唔出嚟😩😩😩

市面上有珊瑚險疫樂水買自己去魚街睇睇。

師兄, 碘水可以 deep

謝謝

吾怕突凸, 可不殺, 益蟲來的

放條花面龍, 瞬間攪掂

益虫都殺?

發表於 7 天前 |顯示全部樓層
咁唔殺喇

益蟲害蟲其實睇你從咩角度介定。

剛毛蟲的確會食垃圾,甚至有話佢會食藻。但樓主都應該要知道,剛毛蟲繁殖得好快,而且非常粗生,眨o下眼就會成缸都係;雖然佢未必對你缸入邊啲生物有害,但佢一定對你隻手有害,留得佢喺缸,你每次伸手入缸都要打醒精神,掂到佢o既話,你就會重新考慮佢係益蟲定害蟲。

要捉的確比較麻煩,不過網上有大量DIY或者商品,打Bristleworm Trap就唔難搵到。

如果係珊瑚缸,簡單咁放隻箭蟹落去就得,亦都有話醫生蝦會食,可以試試。

小魚毛 發表於 2020-7-1 12:30
要捉的確比較麻煩,不過網上有大量DIY或者商品,打Bristleworm Trap就唔難搵到。

如果係珊瑚缸,簡單咁放 ...

多謝指點

mamachacha 發表於 2020-6-30 13:26
放條花面龍, 瞬間攪掂

咁緊張

小魚毛 發表於 2020-7-1 12:30

如果係珊瑚缸,簡單咁放 ...

其實我自己都有一隻箭蟹
但係我見過兩次佢將我啲管蟲夾咗出嚟食😂

A34011487 發表於 2020-7-1 17:19
其實我自己都有一隻箭蟹
但係我見過兩次佢將我啲管蟲夾咗出嚟食😂

咁咪好囉,咩都唔洗做!無呢隻箭蟹,可能你更早就成缸毛蟲。

箭蟹主食係活石上o既寄生蟲,管蟲同剛毛蟲都喺佢餐單上面,佢又無收你人工,唔會收你order做嘢;況且剛毛蟲通常都係晚間熄燈之後至活動,箭蟹真係做嘢你都未必睇到,畀啲時間佢啦。

發表於 6 天前 |顯示全部樓層
小魚毛 發表於 2020-7-1 22:10
咁咪好囉,咩都唔洗做!無呢隻箭蟹,可能你更早就成缸毛蟲。

箭蟹主食係活石上o既寄生蟲,管蟲同剛毛蟲 ...

好!聽你話