請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 6480|回復: 4

新缸買珊瑚 [複製鏈接]

開左新缸個零月,養完水落左2條魚仔2個禮拜都無事,測個水質一切工常
想開始加珊瑚,去魚街地鋪睇過都係賣緊比較大件同幾舊水起跳
我想搵細件d同$150內既入門級珊瑚試試水同做浪燈光果d野
想問吓各位師兄有無樓上鋪或網店推介,謝謝

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

留意本網二手交易市場,經常有你想要嘅嘢
http://seafishzone.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=46
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

魚街就真係買魚為主,珊瑚對佢地呢講只係少數族裔,唔會受到重視。
想買珊瑚就一定唔好蹲o係魚街地舖,品種少,價錢貴,而且更重要係好多舖頭sales只係識做買賣,唔識養珊瑚......魚街樓上都起碼有四五間舖有賣珊瑚,下次去魚街記得抬高頭望清楚。魚街外圍,甚至區外(例如牛頭角、觀塘),都有好多樓上樓下舖值得一去,你可以去呢樹o既商店生物通告睇翻啲舖頭到貨通告。要知道,香港玩珊瑚o既人唔多,市場細,貨源供應就更少,因為珊瑚唔係工廠啤出呢,舖頭唔可能一件件咁長擺o度係等你去揀,好多都係幾個禮拜甚至幾個月至返一次貨,賣晒就要再等下一水,你唔係返貨o個幾日去,當然會少好多嘢揀。

一般舖頭唔會刻意去cut細件珊瑚咁呢賣,sps都仲可能有啲碎角當frag仔賣,lps就真係無舖頭會咁玩,樓主要玩細嘢試水,一係等間舖返貨o個日去搵,唔係就要睇彩數。

$150呢個價位真係低咗啲,留意珊瑚定價係由貨源供應同市場需求決定,同佢易唔易養無直接關係,建議樓主唔好畀價位限死自己,揀粗生o既品種,例如菇、扣之類,揀鄰近地區對水質要求次一級o既貨源,例如印尼,咁呢入手,養定咗之後至再考慮其他。

香港地,個個都地方有限,所以細件o既珊瑚係比較搶手,好似樓上ching話齋,去二手市場收可能會更多選擇,不過係咪啱你新手試水,最好自己做多啲功課。

記住:平唔等於粗。養唔到o既嘢,再平畀你都無用。

十分同意樓上師兄講法, 我都係LPS新新手, 魚銜地舖真係好難買落手.
上星期行哂成條魚街, 到最後都係去返牛頭角, 之前買過1個frag仔既扣, 用黎試水, 就$150以下都買到.
如果想買一棵細既豬腰/火柴, 平極都要預$300-400左右.
同意留意多D二手市場, 我都成功買過平扣.
希望幫到你.

唔該晒 樓上幾位師兄
咁唯有慢慢搵